Geen kermis tijdens Leidens Ontzet

Deel dit artikel

De kermis tijdens het Leidens Ontzet gaat dit jaar niet door. ‘We hebben gekeken naar alternatieven, maar dat bleek niet haalbaar’, aldus wethouder Yvonne van Delft. ‘Door corona moeten we aanpassingen doen, dat zal niet als een verrassing komen. We willen voorkomen dat de binnenstad veel te druk wordt tijdens het Leidens Ontzet. Veiligheid staat voorop.’ De horeca blijft wel open, maar er zullen geen bandjes optreden. Daarnaast is er ook een streep door de taptoe en de optocht gezet.

‘Met grote pijn in ons hart hebben we moeten besluiten om geen kermis te organiseren’, aldus voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging. ‘De nostalgische kermis en de gewone kermis zullen beide niet doorgaan. We hadden het graag georganiseerd en de gemeente ook. Er is nauw onderzocht om te kijken of het mogelijk is om buiten de binnenstad een kermis te organiseren. Daarvoor was nauwelijks animo onder de exploitanten.’

‘De veiligheid staat voorop’, stelt Reanne Bakker, de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Leiden. ‘Overal bandjes neerzetten zit er niet in. Wij willen als horeca wel open blijven, dat mensen op het terras kunnen blijven zitten maar dan zonder muziek.’ Of het alsnog te druk wordt in de stad? ‘Ik weet niet wat we moeten verwachten, we kunnen een gewone zaterdagdrukte aan maar meer moet het niet worden.’

Wel minikoraal en haring en wittebrood
Het minikoraal zal dit jaar wel doorgaan. De herdenkingsdienst in de Pieterskerk gaat ook door, maar dan in een beperkte samenstelling. Het uitdelen van hutspot en haring en wittebrood gaat ook door, maar niet zoals gebruikelijk. Het zal niet in de Waag plaatsvinden, waar wel is nog niet bekend. ‘We hopen veel meer te organiseren, maar dat doen we alleen maar als we er extern geld voor kunnen krijgen. Ik hoop dat er de komende maanden bekend wordt dat er meer kan,’ vertelt Kamps.

De 3 October Vereeniging zal proberen een 36-uur lange uitzending te maken over het Leidens Ontzet. Dat worden livestreams van bijvoorbeeld de herdenkingsdienst, maar ook beelden van eerdere jaren.

Taptoe
‘De taptoe wordt anders, maar ontzettend leuk’, zegt Kamps. ‘Die gaan we digitaal doen. Op dit moment hebben 25 verenigingen zich aangemeld om mee te doen. De verenigingen mogen digitaal een presentatie maken en dat wordt in een compilatie uitgezonden.’

‘Het is absoluut niet de bedoeling dat het te druk wordt. Mocht het dusdanig druk worden, moeten we met toegangsdosering gaan werken’, aldus wethouder Van Delft. ‘We willen gezelligheid in de wijken, dat is echt voor de Leidenaren bedoeld. We willen dat mensen in hun eigen wijk en straat het glas heffen en hutspot eten.’

Geef een reactie