Grote bedrijfswagens gemeente Alphen aan den Rijn rijden voortaan op duurzame diesel


Deel dit artikel

Gemeente Alphen aan den Rijn schakelt voor haar vrachtwagens, vuilniswagens en bestelwagens over op het gebruik van HVO 20 diesel. HVO staat voor Hydrotreated Vegetable Oil en is momenteel de meest duurzame dieselbrandstof die er bestaat.

Voor HVO wordt geen aardolie gebruikt, maar afgewerkte plantaardige olie en restafval, zoals dierlijke vetten. De huidige vrachtwagens van gemeente Alphen aan den Rijn kunnen alleen op HVO 20 rijden. HVO 20 is een samenstelling van 80% fossiele dieselolie met 20% HVO. Dit leidt al tot een CO2 besparing van 18% en verlaagt de uitstoot van o.a. fijnstof en roet ten opzichte van fossiele dieselolie. Binnen Gemeente Alphen aan den Rijn rijden ook al zeven elektrische auto’s en busjes.

Bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens gaat de gemeente volledig over op HVO 100, een 100% puur product. Dat leidt tot een CO2 reductie van 89% en een zeer lage uitstoot van o.a fijnstof en roet. HVO diesel is vrijwel geurloos en goed biologisch afbreekbaar.

Wethouder duurzaamheid Erik van Zuylen is blij met deze stap voorwaarts: “Als gemeente willen we inwoners en bedrijven stimuleren om te verduurzamen. Het is dan belangrijk om als gemeente zelf het goede voorbeeld te geven. Door HVO 20 te tanken, zetten we een volgende stap in de richting van een duurzaam wagenpark.”

Schouten Olie, gevestigd aan de Gnephoek in Alphen aan den Rijn, levert de HVO 20 diesel aan gemeente Alphen aan den Rijn. Schouten Olie is op dit moment het enige bedrijf in de regio dat HVO diesel aan de pomp levert.

Geef een reactie