Van der Valk Leiden haalt duurzaam Goud


Deel dit artikel

Van der Valk Hotel Leiden heeft onlangs als eerste hotel in de regio het Gouden Greenkeycertificaat behaald. De ‘Green Key’ is het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche en voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) met zorg voor milieu in het bedrijf en de natuur in hun omgeving.


De Green Key staat garant voor de vrijwillige inzet van de ondernemer om meer aan het milieu te doen dan de wet- en regelgeving van hem verlangt. Om voor de Green Key in aanmerking te komen moeten ondernemers veel maatregelen nemen met betrekking tot milieuzorg en MVO. Deze maatregelen zijn deels verplicht deels optioneel. Green Key Nederland kent drie niveaus: Brons, Zilver en Goud. Hoe meer optionele maatregelen een ondernemer invult, hoe hoger de uiteindelijke uitslag is.

Van der Valk Hotel Leiden is het eerste hotel in de Leidse regio met een Gouden Greenkey certificering. Om aan de eisen van de Greenkey organisatie te voldoen is een samenwerkingsverband aangegaan met de Hogeschool Leiden. Floris Wakka, student van de afdeling Commerciële Economie, kreeg als opdracht voor zijn afstudeerproject om Van der Valk klaar te stomen voor het behalen van het certificaat en om er voor te zorgen dat duurzaamheid en MVO ook verankerd zouden worden in de organisatie van het bedrijf. Het succes van duurzaam en maatschappelijk ondernemen is immers een verantwoordelijkheid van werkgever- en werknemer.

Voorbeelden van investeringen zijn het ombouwen van gloeilampen en halogeenverlichting naar spaar- en LED-verlichting. Deze investering moet binnen 12 maanden gerealiseerd zijn. Andere voorbeelden zijn klimaatbeheersingapparatuur, een besproeiinginstallatie met regenwater, 100% groene stroom, 100 % groen gas in 2012 en het verminderen van verpakkingsmateriaal. Op de menukaart komen steeds meer biologische- en streekproducten.

Daarnaast wordt er ook een bijdrage van het personeel en de gasten gevraagd. De medewerkers leveren een belangrijke bijdrage door bewust om te gaan met het milieu. Het scheiden van afval, het gebruik van duurzame producten en het zuinig omgaan met energie begint immers bij de medewerkers. Van der Valk heeft hier een e-learning-module voor ontwikkeld. Er wordt tevens een greenteam aangesteld dat bestaat uit medewerkers uit alle geledingen van het bedrijf.
Van de gasten wordt gevraagd om afval te scheiden en zij kunnen er bijvoorbeeld ook voor kiezen om een dagje langer te doen met het linnengoed in de hotelkamer.

Bijschrift foto:
Marjolein Schut en Floris Wakka (1
e en 2e van links) van de Hogeschool Leiden overhandigen het Green Key Schild aan het ‘Greenteam’ van Van der Valk Hotel Leiden

One Comment

  1. What type of critical application job are you looking to perform over a pill you can’t do currently? Remember to remember that when Steve Work opportunities released the particular apple ipad, it was offered like a 3rd platform selection (along along with desktop computers and laptops). Anticipating a new capsule to accomplish SolidWorks style perform is simply not what it has the designed for. In this same vein, what you could think about to get non-serious work could possibly be reverse for another end user (think salespeople). They have interesting features of efficiency along with getting what realy works effectively for you.

Geef een reactie