Bedrijven mobiliseren om polder


Deel dit artikel

Het regionale bedrijfsleven bindt de strijd aan met de gemeente Leiden. Gisteravond liet woordvoerster Saskia van Stuivenberg, zelf van de Kamer van Koophandel, de raadscommissie dat de maat vol is. De inzet: een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder bij Leiden.

Bijna twintig jaar discussie en enkele compromissen gingen eraan vooraf, maar anderhalf jaar geleden was het rond. In de Oostvlietpolder zouden bedrijven zich op 29 hectare kunnen vestigen. Het college dat na de verkiezingen van maart 2010 aantrad, gooide het roer om. De polder wordt een recreatiegebied. Op 1 december besluit de gemeenteraad of de Leidse structuurvisie ervoor wordt aangepast.

,,Hoppatee, daar gáán we weer’’, zei Van Stuivenberg gisteravond, ook namens VNO-NCW Rijnland, het Platform Bedrijfsleven Rijnland en Ondernemend Leiden. ,,Zoveel moeite en ’plop’, de knop gaat zo weer om. We willen de kiezer niet tekort doen, maar het zou ook wel eens fijn zijn dat de gemeente gemaakte afspraken nakomt.’’

Ze moet nog uitzoeken wat er juridisch mogelijk is, maar volgens Van Stuivenberg loopt het onvermijdelijk uit op een fiks conflict als de gemeente op de nieuwe koers blijft. ,,Leiden isoleert zich. Het leidt tot conflicten met de provincie, het bedrijfsleven, samenwerkingsorgaan Holland Rijnland en de gemeenten Katwijk, Teylingen, Kaag en Braassem, Hillegom en Zoeterwoude. Wij voelen ons genoodzaakt met déze partijen het gesprek verder te voeren.’’

Het bedrijfsleven voelt zich volgens Van Stuivenberg ook behoorlijk geschoffeerd, dat ze voor de commissie van gisteravond niet eens was uitgenodigd. ,,Er is ook geen gesprek geweest met het bedrijfsleven. We voelen ons niet serieus genomen, een tweederangsburger. Juist op een onderwerp waar het bedrijfsleven een groot belang heeft, worden we genegeerd.’’

De noodzaak van een nieuw bedrijventerrein staat volgens Van Stuivenberg vast, ondanks de economische situatie. ,,Het ligt landelijk wellicht anders, maar hier is dat zo. Dat is meerdere keren aangetoond en er zijn ook al verscheidene bedrijven vertrokken. En steeds als je vraagt waarom is het antwoord: bereikbaarheid en ruimte.’’

Geef een reactie