Fraude?

De kranten staan er vol van. Het lijkt wel een besmettelijke ziekte. De oorzaak? Volgens mij heel eenvoudig. Hebzucht. Mensen die niet tevreden zijn met wat ze zijn en hebben. Dat kan overal voorkomen. Misschien gebeurt het ook wel in uw organisatie. Hoe komt u daar achter? Hoe komt u er op tijd achter? En wat is de rol van uw accountant?

Om met het laatste te beginnen is het opsporen van fraude niet de primaire rol van uw accountant. Wij zijn wel altijd alert. Alert op afwijkende ontwikkelingen, vreemde patronen e.d. Wanneer wij signalen of vermoedens van fraude hebben zullen wij dat altijd met u bespreken en, in overleg met u, verder onderzoeken of u doorverwijzen naar een specialist op dit vlak. Zelf bent u natuurlijk ook alert en bespreekt u signalen van fraude zoals: het niet opnemen van verlofdagen door medewerkers, ernstige financiële problemen en/of een afwijkend uitgavenpatroon van uw medewerkers, achterstanden in kas- en/of voorraad- administraties, transacties en constructies die u zelf niet begrijpt e.d. met uw accountant.

Samen sta je sterk

Fraude komt meer voor dan we denken en, als het “goed” gebeurt, komen we er misschien wel nooit achter. Maar wanneer we, als accountant, samen met u waakzaam zijn en de signalen oppikken kunnen we wellicht iets betekenen in de strijd tegen dit fenomeen wat niet alleen in Zuid Europa maar ook in Nederland actueel is.

Jaap Bergman

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *