Herinvesteringsruimte verruimd

Als de opbrengst van een verkocht bedrijfsmiddel hoger is dan de boekwaarde, moet u normaal gesproken over deze boekwinst belasting betalen. Wanneer u van plan bent de opbrengst voor investering in een nieuw bedrijfsmiddel voor uw bedrijf te gebruiken, kunt u de belastingheffing uitstellen door een zogenaamd herinvesteringsreserve (HIR) te vormen.

Er zijn de afgelopen jaren heel wat processen geweest over de HIR. Daarbij is de toepassing in bepaalde gevallen door de rechter verruimd. Nu zijn deze verruimingen opgenomen in een nieuw Besluit.

Het is een beetje te veel om alle verruimingen te noemen, maar de volgende is toch zeker de moeite waard en betreft verruimingen bij staking van de onderneming. Normaal gesproken is er geen HIR vorming toegestaan wanneer de bedrijfsmiddelen tegen de waarde in het economisch verkeer worden ontrokken uit de onderneming naar privé en zal er direct afgerekend moeten worden over de meerwaarde. Echter nu bestaat de mogelijkheid deze middelen in te brengen wanneer een nieuwe onderneming gestart wordt. Deze inbreng wordt nu gezien als aanschaf, waarbij de inbreng dus ook wordt gezien als aanschafkosten. Er is dus kortom geen afrekening met de fiscus bij staking van een onderneming waarbij de oude bedrijfsmiddelen worden ingebracht in de nieuwe onderneming.

Frank Splinter

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *