Belastingparadijs

Het is weer zo ver, 2012 is afgelopen en moet fiscaal worden aangegeven. Voor 2013 liggen er weer voorlopige aanslagen. Kortom, de blauwe enveloppen worden met grote regelmaat gesignaleerd. En kent u dan dat gevoel van “kan het niet een beetje minder”?

Het antwoord daarop is: ja hoor het kan minder. Hoeveel minder wilt u? En  hoe ver wilt u daar voor gaan? Nee niet in    figuurlijke zin, letterlijk. Want er zijn oorden op deze wereld waar de belasting- aanslagen inderdaad “een beetje minder” zijn. U wilt voorbeelden? Wat dacht u van Timor (0,2%), Rusland (13%) of Kosovo (15%) of de westelijke Jordaanoever (17%)?

Mij bekruipt het gevoel dat u dit niet helemaal in gedachten had.

Gelukkig zijn er ook andere voorbeelden te noemen. Luxemburg met 21%, Canada en Australië, ongeveer 33%, of de Verenigde Staten, gemiddeld 27 % belasting. Maar om voor die tarieven in aanmerking te komen zult u wel ook naar dat oord van uw keuze moeten verhuizen. Moet u dus een soort van fiscaal vluchteling worden. En als we daar over doordenken blijkt er toch nog wel het een en ander te zijn dat ons aan Nederland bindt.

Dus toch nog maar even kijken naar waar Nederland nu eigenlijk staat als het om belastingheffing gaat. En dan blijkt dat het in Nederland niet erger is gesteld met de rooftocht van de overheid dan in sommige andere landen. De hoogste schijf van maar liefst 52% van het inkomen is inderdaad aan de hoge kant, maar zeker niet het hoogst van Europa. En ook het gemiddelde van de belasting op werk blijkt mee te vallen vergeleken met andere landen. De totale druk van belastingen en premies ligt ongeveer op het Europese gemiddelde. In ongeveer de helft van de Europese landen wordt meer belasting geheven op inkomen als in Nederland.

Nog één laatste voorbeeld voor wie toch echt helemaal geen belasting wil betalen. Er is een land dat in 1974 alle belastingen heeft afgeschaft. De accijnzen niet overigens, maar daar zijn we in ons land ook wel aardig gewend geraakt. Dus geen belasting te hoeven betalen klinkt wel heel erg goed. Ik heb het over Noord-Korea.

Renger Kok

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *