ICT-Express: Bedenk goed wat je met je dierbare info op social media doet!


Deel dit artikel

Social media is populairder dan ooit. Veel mensen delen persoonlijke informatie zoals foto’s, meningen en ervaringen op het internet. Schuilt daar een gevaar in? Beseffen we welke informatie we delen en met wie?

Door informatie te delen op social media maak je dat medium eigenaar van die informatie. Vanaf dat moment ben je daar niet meer de baas over. Dat geldt ook voor informatie waarvan je in eerste instantie niet wist dat je die deelde. Daardoor is het moeilijk om informatie te verwijderen van social media.

Social media houden ook informatie bij waarvan je je niet bewust bent. Facebook en Google registreren welke websites je bezoekt. Twitter leest jouw contacten op je smartphone uit. En veel social media registreren waar je bent. Binnenkort gaat Facebook dat zelfs realtime doen.

Zijn we ons bewust van de potentiële gevaren ervan? Veel werkgevers trekken hun sollicitanten na op social media. Zo kan negatieve informatie over jou een slechte invloed hebben op je carriere. Het kan daarbij ook gaan om informatie die anderen over jou delen. Het kan zijn dat je hierdoor niet eens uitgenodigd wordt voor een gesprek. Dit gebeurt ook in mindere mate bij het leggen van contact met nieuwe klanten en partners.

Onbedoeld bekend worden kan ook een gevolg zijn van gedeelde informatie op social media. Een foto van een stomme actie of een scherp geformuleerde mening kan de hele wereld over gaan. Dit kan leiden tot een behoorlijke inbreuk op je privacy. Informatie op social media kan ook stalkers en dieven helpen. Aan de hand van de informatie op de social media kunnen ze weten waar jij je bevindt. Omdat je deelt waar je vaak naar toe gaat of hebt gemeld wat je van plan bent te gaan doen.

Het grootste gevaar is identiteitsdiefstal. Wanneer er voldoende informatie over jou te vinden is kunnen anderen zich op afstand als jou voor doen. Dat kan grote problemen opleveren.  Zo kunnen ze toegang  krijgen tot persoonlijke informatie maar ook contracten en leningen afsluiten op jouw naam. Denk bijvoorbeeld ook aan  beveiligingsvragen om je wachtwoord opnieuw in te stellen zoals de meisjes achternaam van je moeder. Die is soms al vrij makkelijk op te zoeken via Facebook.

Voorzichtigheid is geboden bij het gebruiken van social media. Bedenk goed welke informatie je deelt en met wie. Als je daarmee bewust omgaat, kan het niet fout gaan. Bedenk ook bij het invullen van beveiligingsvragen voor het instellen van een nieuwe wachtwoord of die informatie niet te achterhalen is op social media. Door deze tips in acht ten nemen voorkom je misbruik van je gegevens en kom je in de toekomst niet voor vervelende verassingen te staan.

www.ict-express.nl

Comments are closed.