SWITCH: ‘Elk kind gaat hier rijker de deur uit’

In deze rubriek gaat redacteur Alex van Nieuwkoop elke maand op zoek naar ondernemers en bestuurders die een verrassende switch in hun leven of carrière hebben gemaakt. Wilt u uzelf of iemand anders opgeven voor deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar [email protected]

Annemieke Groeneveld, Time2Control

Als ik telefonisch een afspraak plan met Annemieke Groeneveld van Time2Control waarschuwt ze me alvast. ‘Ik raak niet uitgepraat over mijn switch, dus berg je maar!’. Beste lezer, nu ik haar daadwerkelijk aan de tand heb gevoeld kan ik beamen: er is geen woord van gelogen! In Annemieke is een spreekwoordelijk vuur ontstoken, waar geen spuitgast tegen opgewassen is!

Al 23 jaar werkt ze bij de Gemeente Noordwijk, voornamelijk als P&O-adviseur. Het is werk en daar kun je niet buiten, maar al die tijd smeult er binnenin Annemieke een vuurtje. Het liefst wil ze een betekenisvolle rol in onze maatschappij. Maar welke? ‘Ik wist gewoonweg niet wat ik leuk vond’, vertelt de Noordwijkse. Op zeker moment stuit ze op een cursus time-management, bestemd voor een collega. ‘Ik las de inhoud en dacht: die cursus kan ik zelf ook wel geven’. Annemieke is van nature immers een control-freak. Voor ze de stoute schoenen aantrekt, wil ze eerst haar kennis bijspijkeren en begint met opleidingen in de sfeer van plannen en organiseren. Om zich het overstelpende studiemateriaal vlot eigen te maken, moet een cursus “snellezen en mindmappen” soelaas bieden. Maar het doet meer dan dat: ‘Ineens wist ik: hier ga ik meer mee doen!’.

Voortbordurend op de cursus ontwikkelt ze haar eigen cursusprogramma: Snel leren = leuk leren. Cursisten leren snellezen, mindmappen, plannen en geheugentechnieken. Ideaal voor middelbare scholieren. Als haar website www.time2control.nl live gaat, melden die zich dan ook massaal. Het is even wennen voor Annemieke, die in de veronderstelling leeft meer met kleine kinderen te hebben dan met adolescenten. Groot is haar verbazing dan ook als de praktijk uitwijst dat ze juist precies de taal van de pubers spreekt. ‘Bizar!’ roept ze, nog steeds ietwat beduusd. Het maakt dat haar cursus aanslaat: ‘Elk kind dat is geweest gaat rijker de deur uit’, zegt ze trots.

Omdat er al snel vanuit het hele land een beroep op haar wordt gedaan, zit er maar één ding op: trainers opleiden. Slim als ze is brengt ze haar cursus in boekvorm uit. ’Zo voorkom ik dat men ermee aan de haal gaat’, vertelt ze. Vanaf september aanstaande worden de eerste aspirant trainers door Annemieke klaargestoomd.

Het heeft wat voeten in aarde gehad maar Annemieke heeft haar passie gevonden. De jarenlange zoektocht bracht haar vaker dichtbij een switch, maar akelige privé omstandigheden deden Annemieke telkens eieren voor haar geld kiezen. Ze is immers moeder van twee prachtige meiden en het gezin was altijd prioriteit nummer één. ‘Ik heb mezelf altijd weggecijferd’. Nu de meiden meer op eigen benen staan, beseft ze dat háár tijd is aangebroken: ‘Het valt allemaal mooi op z’n plek’.

Haar ambities reiken ver. Landelijke dekking van haar cursus bijvoorbeeld. Maar waar het haar echt om gaat is iets betekenen voor een ander. Daarvoor richt Annemieke binnenkort de Time 2 Give-Foundation op. Deze stichting gaat belangeloos “Snel leren = leuk leren” aanbieden aan langdurig zieke kinderen. ‘Dat is uiteindelijk mijn missie’ aldus een geïnspireerde Annemieke. ‘Juist deze kinderen hebben baat bij zo efficiënt mogelijk leren. Dat ik daar dan een steentje aan kan bijdragen, daar word ik pas echt warm van!’.

Geef een reactie