SWITCH: “Een goede trouwambtenaar kan een huwelijksdag maken of breken”


Deel dit artikel

In deze rubriek gaat redacteur Alex van Nieuwkoop elke maand op zoek naar ondernemers en bestuurders die een verrassende switch in hun leven of carrière hebben gemaakt. Deze maand:

Trouwambtenaar Anke Minnee

Op een druilerige maandagochtend in augustus 2004 zijn mijn echtgenote en ik getrouwd. Zonder poespas en met volslagen vreemden als getuigen. ‘Let’s get it over with’ luidde het motto. Bepaald niet de wijze waarop trouwambtenaar Anke Minnee ‘haar’ bruidsparen begeleidt bij de eerste behoedzame stapjes op het huwelijkspad. “Een goede trouwambtenaar kan een huwelijksdag maken of breken”, aldus de vrolijke Rijnsburgse.

Anke is nog een tiener als haar vader   pioniert met de export van bloemen naar Frankrijk. Hij heeft behoefte aan een vlotte Franse babbel en laat Anke nu net begiftigd zijn met een talenknobbel. “Zodoende zat ik ‘s morgens vroeg telefonisch bestellingen aan te nemen.” Het is de ouverture van een nog altijd voortdurende romance met ‘La Douce France’. “Gevoelsmatig zou ik Française kunnen zijn.”  Ik merk het aan haar hele doen en laten. Als calvinistische Hollanders vinden we die Fransen nog wel eens druk doen met die gebaartjes en dat verongelijkte toontje. “Goed bedoelde, pure expressie”, legt Anke uit, “en dat heb ik ook.” Bijna vanzelfsprekend belandt ze voor de klas als docente Frans.

Na de komst van haar kinderen verruilt Anke het dagonderwijs voor de dan populaire moedermavo. Ze beschouwt het als een cadeautje: “Ineens had ik gemotiveerde leerlingen die om huiswerk smeekten!” De klik is wederzijds want sommige cursisten verschijnen twee decennia later nog wekelijks in haar klas, inmiddels onder de vlag van K&O Katwijk. Anke timmert daarnaast ook aan de weg onder de bedrijfsnaam Madame le Professeur. Haar lessen zijn populair, niet in de laatste plaats dankzij de ongedwongen ambiance die Anke creëert. Maar er wordt ook hard gewerkt. “Ik heb nu eenmaal de drang mensen iets te leren.” Ook op cultureel gebied. Wat is er dan logischer dan het hele spul op sleeptouw nemen naar de stad van de liefde? “Elk jaar organiseer ik een reisje naar Parijs”, vertelt ze. Eerst exclusief voor leerlingen, maar er is zoveel vraag naar de trip, dat Anke inmiddels als verkapte touroperator fungeert. Wilt u naar Parijs? Bel gerust Anke!

Haar switch naar trouwambtenaar volgt in 1991. Anke leert als ‘rookie’ het vak van haar collega’s. Ze beseft direct dat het stijve karakter van een huwelijksvoltrekking best wat van haar ‘joie de vivre’ kan gebruiken. Een trouwambtenaar vervult immers één van de weinige formele rollen, op een dag die verder doorgaans bol staat van informele aangelegenheden. Sindsdien is het voor Anke telkens weer een uitdaging om dat stukje bureaucratie van een romantisch tintje te voorzien: “Iedere huwelijksceremonie moet uniek zijn. Ik probeer er altijd een persoonlijke touch aan te geven”.

En zij slaagt hierin met verve. De positieve reacties op haar website www.mariagesminnee.nl spreken boekdelen. Spécialité de la maison: bruiloften op exotische locaties. Anke heeft al diverse huwelijken voltrokken in zonovergoten Zuid Europese oorden.

De combinatie van lesgeven en bruiloften, zorgt voor een enerverend bestaan. “Maar juist de variëteit is de charme van mijn werk”, verzekert Anke. Die charme, die straalt ze uit. Ook als ze me aan het slot van ons gesprek nog even fijntjes wijst op slordige spelfouten in vorige edities van ‘Switch’. Ik kan een glimlach niet onderdrukken. Hier spreekt een bevlogen dame. En stilletjes vraag ik me af: hoe anders had het voor mij en mijn echtgenote kunnen zijn, met Anke, op die druilerige maandagochtend in augustus 2004.

Geef een reactie