Ben je er klaar voor?

Natuurlijk zijn we er klaar voor. We waren klaar voor het millenniumprobleem, we waren klaar voor de invoering van de euro. Dus IBAN gaat ook wel lukken!

Alleen deze vraag slaat niet op IBAN, ik heb het over de WKR. Ja nu wordt het toch al iets lastiger misschien, want wat is de WKR ook al weer?

WKR is de afkorting van werkkostenregeling, de nieuwe regelgeving inzake vergoedingen en verstrekkingen. De achtergrond van deze regeling is, hoe kan het ook anders, een vereenvoudiging van vergoedingen aan de werknemers. De uiteindelijke regeling is echter toch weer niet zo eenvoudig als bij de invoering in 2011 werd aangekondigd. Maar gelukkig hebben we de keuze of we de regeling wel of niet toepassen. Alleen die keuze gaat verdwijnen, met ingang van 2015 is er nog maar één regeling voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers en dat is de WKR.

Daarom dus toch nog maar een keer de vraag: ben je er klaar voor? Want de regeling noodzaakt tot aanpassingen in de boekhouding, arbeidscontracten en –voorwaarden, het personeelshandboek. Dit waait niet over zoals het millennium. Er is tijdige actie nodig. Want uit de financiële administratie moet blijken wat de vergoedingen en verstrekkingen zijn aan de werknemers. En als met een werknemer afspraken zijn gemaakt over een kostenvergoeding moet deze afspraak vóór 1 januari 2015 WKR-proof zijn gemaakt.

Kortom, er is waarschijnlijk toch nog wat werk aan de winkel. En om het leuk te houden is de regeling in juli nog op een aantal punten aangepast. En we weten ook niet wat er eventueel nog aan aanpassingen volgt in het Belastingplan 2015. Maar als we nu alvast beginnen met de voorbereidingen zijn die eventuele aanpassingen snel verwerkt. Dan weten we tenminste zeker dat we in straks in januari kunnen zeggen: ík was er klaar voor!

Renger Kok, register belastingadviseur bij YKV accountants & advisers Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *