Blokkeringsregeling uitstel

Als belastingconsulent met een door de belastingdienst toegekend BECON (BElastingCOnsulentenNummer) ben je in de gelukkige omstandigheid dat je gebruik kunt maken van de zogenaamde uitstel regeling voor “alle” relaties. Kortweg komt het er op neer dat je als belastingconsulent niet alle aangiften IB en VPB van het voorgaande jaar voor 1 april (of 1 juni) hoeft in te dienen. De belastingdienst ziet ook wel in dat een dergelijke piek in de werkdruk niet werkbaar is geeft de kans dit over 15 maanden te verspreiden waardoor de aangiften nu niet voor 1 april het opvolgend jaar ingediend moet zijn maar pas uiterlijk 1 mei in het daar weer opvolgend jaar, 13 maanden later.

Voor sommigen is 13 maanden uitstel nog niet genoeg en blijkbaar waren dat er volgens de belastingdienst te veel want dit jaar is er voor het eerst de blokkeringsregeling uitstel. Het uitstel wordt niet meer automatisch verleend, maar de belastingdienst kijkt naar de historie van het tijdstip van aangiften.

Hoewel bekend was dat deze regeling er aan zou komen, is het momenteel toch alle hens aan dek bij veel administratie- en accountantskantoren, want midden juli ploften er opeens brieven op de mat met de mededeling dat van diverse klanten het uitstel geweigerd is en of iedereen zo vriendelijk wilde zijn de aangiften van het afgelopen jaar voor 1 september in te dienen. In 6 weken, tijdens (zomer)vakantie tijd, dus proberen wat voorgaande jaren  in 15 maanden al niet lukte: de relevante gegevens boven water krijgen. Prettige vakantie, met de hartelijke groeten van de belastingdienst!

Frank Splinter, mede-eigenaar van Perfect Partners Alphen aan den Rijn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *