Top 25 meest invloedrijke ondernemers en bestuurders: Blijf bij je leest óf zet branche op zijn kop


Deel dit artikel

Rijnstreek Business ging dit jaar op zoek naar een samensteller met een frisse, vernieuwde kijk op de lijst van meest invloedrijke ondernemers en bestuurders in onze regio. Die blik leverde opmerkelijk veel nieuwe namen, meer vrouwen en minder grijze haren (of kale hoofden) op. ‘Verrassend’ is hét woord in deze editie van de Top 25 gebleken!

Door: Nadine Mussert

Totaaloverzicht meest invloedrijke bestuurders
Totaaloverzicht meest invloedrijke ondernemers

Want zij die zorgden voor verrassing dit jaar, zowel op bestuurlijk niveau als bij de ondernemers, hebben (voort)bestaansrecht. Zo was de conclusie uit enkele anonieme voorgesprekken die antwoord moesten geven op de vraag: wanneer ben je nu eigenlijk invloedrijk?

De Grote Van Dale leert ons dat iemand van invloed (cq. van belang, van betekenis) is als hij/zij het vermogen heeft op anderen of in het algemeen in de maatschappij in te werken, met name om iets gedaan te krijgen. En dat invloed er in verschillende vormen is; niet alleen een goede invloed, ook verkeerde  of matigende invloed ís invloed.

Wat daarnaast uit de gesprekken opgemaakt kan worden, is dat iemand van invloed veel gezien (en besproken) wordt, zich  tussen andere invloedrijke figuren beweegt en ervoor zorgt dat de branche waarin hij of zij zich begeeft rekening houdt met zijn of haar bestaan. Dat laatste kan op twee manieren; door die branche geweldig op zijn kop te zetten (te verrassen) of simpelweg te blijven doen wat jij (en je voorgangers voor jou) al decennialang doen en zo bijna een voorbeeldfunctie te vervullen.

Invloedrijke dames

Na deze toelichting op de term ‘invloedrijk’ kunnen we direct het spits afbijten met de nummers 1 op beide lijsten. Op de eerste plek in de Top 25 van meest invloedrijke ondernemers vinden wij een nieuwe naam. Grand Hotel Huis ter Duin van Marianne en Stephan Stokkermans dateert uit 1885. Sinds de zestiger jaren is het in handen van de familie van Marianne. Filmsterren als Elizabeth Taylor, Richard Burton, maar natuurlijk ook de voetballers vanhet Nederlands Elftal waren te gast in het hotel. Dit jaar, gedurende de Nuclear Security Summit 2014, waren wereldwijd zelfs alle ogen gericht op de Noordwijkse kust toen president Obama en zijn delegatie in Huis ter Duin verbleef. Doordat de doorgewinterde, passionele horecafamilie bij de leest blijft, weet het moeilijke tijden glansrijk te doorstaan en daarmee is Grand Hotel Huis ter Duin een familiebedrijf om rekening mee te houden. De eerste plek is voor het echtpaar Stokkermans.

Bij de bestuurders gaan eigenlijk niet veel andere eisen op aan het gegeven ‘invloedrijk’.

Hier vinden we gedeputeerde Ingrid de Bondt (Verkeer) in Zuid Holland op nummer 1. Hoewel de meningen verdeeld zijn over bijvoorbeeld haar rol in de aanpak van de Rijnlandroute en de regeling met busvervoerder Arriva ter vervanging van busvervoerder Connexxion, is het wel degelijk een vrouw in een hoge functie waar naar geluisterd en waarover geschreven wordt. Ze werd uit verschillende hoeken ‘een voorbeeld voor vrouwen met ambities’ genoemd, waarvan er – als wij zo vrij mogen zijn ons in deze discussie te mengen – veel te weinig van zich laten horen. Bondt is nota bene de enige vrouw in de top tien van meest invloedrijke bestuurders.

Overigens gaat dit gegeven, weliswaar in iets mindere mate, ook op in het zakenleven. Op de tweede plaats in de lijst van invloedrijke ondernemers staat Britta van Egmond, van Van Egmond Architecten. Alle vrouwen in de top tien van deze lijst zijn daarmee alweer genoemd. Vorig jaar vonden we Britta terug op de veertiende plaats, vergezeld van haar vader Hans en broer Diederik. Sinds twee jaar staat Britta in The Next Women Top 100 van invloedrijkste zakenvrouwen, een initiatief van onder andere het Financieele Dagblad en het ministerie van Economische Zaken. Samen met Diederik staat ze inmiddels alweer drie jaar aan het hoofd van het gerenommeerde architectenbureau uit Noordwijk. Geluk en verdriet gingen dit jaar hand in hand. Het bureau vierde het veertig jarig bestaan maar de familie verloor Ben van Egmond, een van de boegbeelden van het bedrijf en de oom van Diederik en Britta, die met lef en liefde voor het vak in de voetsporen van hem en die van hun vader treden.

Top 10

Directeur en eigenaar Ab van der Wiel van Van der Wiel Bouw laat zich al jaren niet tegenhouden door grenzen gesteld door het vak, de economie of regelgeving. Zo kon Van der Wiel, bekend van onder meer Azzurro Wellness in Noordwijk, na jaren van plannenmakerij en projectmatig gesteggel een begin maken aan project De Meelfabriek in Leiden. Invloedrijk zijn, betekent wellicht ook het geduld en vertrouwen hebben om uiteindelijk dromen te kunnen verwezenlijken.De overige namen in de top tien van ondernemers zijn bekenden uit de lijst van vorig jaar.

Harry de Bruin van de Theaterhangaar in Valkenburg heeft de toon gezet in de entertainmentbusiness. Het kán allemaal nog gekker, grootser, spectaculairder. En met Hangaar2 timmert de directeur aan de weg om niet alleen het meest unieke evenement, maar ook de meest unieke evenementenlocatie in de markt te zetten. In deze hangaar van 2450 vierkante meter gelegen naast de Theaterhangaar is plek voor 2500 personen. Een plek met ongekende mogelijkheden.

Franco Ongaro wist dit jaar de toekomst van ESTEC in Noordwijk voorlopig zeker te stellen. Het onderzoeks- en technologie- centrum van ESA staat nu gelijk aan 2500 arbeidsplaatsen. Vanaf 2018 wordt zelfs weer gesproken over extra investeringen.

Ook Edwin van Huis presteerde het om de wetenschap nog populairder te maken met onder meer de Tyrannosaurus Rex die intussen zo goed als zeker naar Naturalis komt. Een museum dat in 1998 met veel durf begon en nog steeds regelmatig haar tanden laat zien.

Bram Mol en Charles de Boer (in de wandelgangen heeft men het al over de MoBo’s) van Hotels van Oranje kregen net als het echtpaar Stokkermans dit jaar hoog bezoek. De Chinese president Xi Jinping verbleef in het bekende hotel aan de Noordwijkse boulevard. Waarom ze dan toch zes plekken onder hun collega’s belanden? Tsja…invloed hebben heeft niet alleen te maken met ‘hoge’ ambities, maar ook met het te vriend weten te houden van de mensen om je heen. En daar wilde het dit jaar eerlijk gezegd nog wel een beetje aan schorten.

Het linkerrijtje van deze lijst wordt zodoende voornamelijk gevormd door ondernemers uit de horeca, architectuur en vastgoed en entertainmentindustrie.

Met reder Diederik Parlevliet (P&P), die vorig jaar op nummer 1 stond, als vreemde eend in de bijt. Waar hij vorig jaar de lijst binnenstormde en de eerste plek claimde, vanwege zijn voortvarende en zakelijke aanpak, zakt hij dit jaar toch weer naar nummer negen. Natuurlijk neemt hij, als werkgever met maar liefst achthonderd arbeidersplaatsen nog steeds een invloedrijke plek in. Het is ons echter opgevallen dat zijn naam dit jaar toch voornamelijk voorbij kwam wanneer het over de voetbalperikelen in Katwijk ging… En dat blijft toch maar gewoon een spelletje, of begrijpen we het dan niet helemaal?

Nieuwkomers

Onder de eerste tien bestuurders vinden we drie nieuwe binnenkomers. In totaal staan er negen nieuwe namen in de lijst Top 25 meest invloedrijke bestuurders. Dat mag bijzonder heten in een lijst die de afgelopen jaren nauwelijks vernieuwing kende.

In het bestuurswezen hebben hier en daar dan ook verschuivingen plaats gevonden. De nummer 1 van vorig jaar, Nettie Buitelaar liet haar zetel als directeur van Leiden Bio Science Park na aan Thijs de Kleer die we dit jaar op de achttiende plaats terugvinden. Buitelaar is uit de regio vertrokken en telt zodoende – om het in haar eigen woorden te zeggen -‘niet meer mee’. De Kleer heeft zich nog niet kunnen bewijzen, maar als directeur van het BioPartner Center op het BioScience Park heeft hij zich toch al behoorlijk gevestigd. Met ruim 13.000 vierkante meter werkruimte is het BioPartner Center het grootste bedrijvencentrum voor startende ondernemingen in de rode biotechnologie in Nederland.

Henri Lenferink blijft stevig op de tweede plek omdat aan zijn invloedrijkheid niet is getornd. Sterker, hij heeft zich het afgelopen jaar een waardig bestuurder getoond die zich niet zomaar van zijn plek laat jagen. Wel zal hij om de eerste plek, waar hij jarenlang niet vanaf was te krijgen, terug te winnen, wat vaker door het stof mogen voor de ondernemers in zijn stad. Die lijkt hij momenteel met steeds meer regelmaat -bijvoorbeeld vanwege de toenemende regelgeving rondom 3 oktober – tegen zich in het harnas te jagen.

De hoogste nieuwe binnenkomer vinden we op plek zeven. Lucas Vos, de CEO van FloraHolland met onder andere de vestiging in Rijnsburg presenteerde dit jaar de nieuwe strategie voor 2020. De nieuwe topman blijkt niet te schuwen om tegen heilige huisjes aan te schoppen. De agrarische coöperatie gaat het traditionele systeem van veilen wijzigen, stelt het lidmaatschap open voor meer partijen en gaat de bedrijfskosten drastisch verlagen. Allemaal zaken waar de afgelopen decennia nooit iets in was gewijzigd.

Dertigers

Wethouder Paul Laudy van Leiden met in zijn portefeuille bouw en openbare ruimte is met zijn 35 jaar de jongste bestuurder in de top tien en waarschijnlijk de jongste in de totale lijst. Onder de invloedrijken van 2014 vinden wij een opvallend groot aantal dertigers.

Wie vorig jaar dacht dat Joost Kling een eendagsvlieg was, had het mis. De 30-jarige ondernemer van Eatdutchwaffles verovert de wereld met de stroopwafel en als partner in het K51 Communicatieteam zet hij de wereld van PR- en marketing op zijn kop. Hij startte tevens met  Jong Ondernemend Bollenstreek (JOB), een netwerkclub voor jonge ondernemers die maandelijks een borrel voor die doelgroep organiseert.

Robin de Vries runt sinds 2009 samen met Patrick Liefhebber Barista Café in Alphen aan den Rijn. Volgens welingelichte bronnen is De Vries bezig een om een franchiseformule voor Barista Café uit te rollen.

Michiel en Martijn van den Berg durfden het aan om dit jaar het luxueuze boetiekhotel Vesper aan de Noordwijkse Koningin Astridboulevard te openen. De broers werden door Koninklijke Horeca Nederland uitgeroepen tot meest ‘Markante Horecaondernemers’ in de regio. Ze zijn ook eigenaars van strand-paviljoen Bries en restaurant Het Zuiderbad.

Dave Goudeket (28) en Erik Vegt (50) hebben het jonge-honden-ondernemerschap en ervaring weten te combineren in hun werkplaats op het voormalige Vliegkamp Valkenburg waar ze werken aan project E-One, een honderd procent elektrisch voertuig. De locatie van het vliegveld is er sowieso een om in de gaten te houden. De meest innovatieve producten worden hier in stilte uitgedacht.

Speciale vermeldingen

De complete lijsten worden hierna getoond. Maar niet voordat we nog enkele dominante figuren hebben voorgesteld. Net buiten de top tien komen we gezusterlijk naast elkaar weer twee ondernemende dames tegen.

Monique Beuk van Koninklijke Beuk en Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal. Als we het dan over een bedrijf hebben dat groot is dankzij de spreekwoordelijke leest is het wel familiebedrijf Beuk Touringcars & Travel dat al meer dan honderd jaar bestaat en waarbinnen Monique de vierde generatie is. Een bedrijf dat zichzelf heeft bewezen door vernieuwingen. Zelf is de directeur al jaren fervent ‘nieuwe werker’ met een tweeling thuis, toch altijd goed bereikbaar, erg geliefd en toegankelijk. Meta Knol is met recht vernieuwend te noemen. De Lakenhal staat niet bekend om de overweldigende budgetten en heeft aan deze vrouw met ondernemersgeest een hele goede.

Op de lijst van bestuurders is Centrummanagement Leiden sterk vertegenwoordigd. Met Frans Schohaus op de elfde plaats en Jan van der Linden op 23. De stichting is reuze actief en krijgt steeds meer gedaan. De transformerende Haarlemmerstraat en Breestraat zijn daar zichtbare voorbeelden van. Desondanks, en dat is de laatste kritische noot van vandaag, slechts een handjevol invloedrijke ondernemers uit het Leidse in de top 25.

Wij van Rijnstreek Business zien hier wel een uitdaging voor volgend jaar…

Top 25: Invloedrijke bestuurders in de regio Rijnland

1 (3) Ingrid de Bondt
Gedeputeerde verkeer, luchtvaart, grondzaken in Zuid-Holland, met de Rijnlandroute hoog op haar agenda.

2 (2) Henri Lenferink
Sinds 2003 burgemeester van Leiden, voorzitter van de samenwerkende gemeenten in de regio  Holland Rijnland, voorzitter veiligheidsregio Hollands-Midden, korpsbeheerder Politie Hollands Midden en voorzitter van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting.

3 (4) Govert Veldhuijzen
Gedeputeerde ruimtelijke ordening, wonen, economie, energie en bodem, in Leiden bekend vanwege de kantoren-strategie 2015.

4 (7) Robert Strijk
Wethouder bereikbaarheid, economie, binnenstad en cultuur Leiden, met het Rijnsburgerblok hoog op de agenda.

5 (6) Jos Wienen
Burgemeester Katwijk, lid van het Dagelijks Bestuur Holland Rijnland portefeuille ruimte en wonen, voorzitter is van de VNG Adviescommissie Asiel en Integratie.

6 (10) Jan Versteegh
Voorzitter VNO NCW Rijnland.

7 (-) Lucas Vos
Directeur FloraHolland.

8 (19) Rogier van der Sande
Gedeputeerde Staten van Zuid Holland portefeuille middelen; recreatie en toerisme; Europa en internationaal beleid; voorzitter raad van toezicht Stichting Pieterskerk Leiden, Voorzitter raad van toezicht stichting cultuureducatiegroep Leiden.

9 (-) Paul Laudy
Wethouder bouw en openbare ruimte Leiden.

10 (-) Roelof van Netten
Directeur regio Holland Rijnland, Alg. Bestuur Vereniging van Gemeentesecretarissen, Bestuurslid Stichting Pleio.

11 (25) Frans Schohaus
Voorzitter Stichting Centrum Management Leiden, Voorzitter van de Stichting Hotels in Leiden en Regio, Bestuurslid Stichting Ondernemend Leiden, General manager Van der Valk Hotel Leiden.

12 (14) Lucien Geelhoed
Initiator dorpslab Oegstgeest (Economische Agenda Leidse Regio, Structuurvisie Zuid-Holland, Toekomstvisie Oegstgeest, Bestuurlijke scenario’s Oegstgeest), lid ledenraad Rabobank Leiden-Katwijk, directeur Oxenaer.

13 (16) Tseard Hoekstra
Wethouder Openbare Ruimte, Verkeer & Vervoer, Wonen (dorpen), Oude Rijnzone Alphen aan den Rijn.

14 (-) Roos van Gelderen
Wethouder Jeugd, Zorg en Welzijn Leiden

15 (9) Frank Ponsioen
Voorzitter platform Bedrijfsleven Rijnland, bestuursvoorzitter Grant Thornton.

16 (15) Kees Wassenaar
Wethouder Leiderdorp ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, lid algemeen bestuur Holland Rijnland.

17 (-) Lita Berkhout
Voorzitter Raad van Bestuur Activite.

18 (-) Thijs de Kleer
Directeur Bio Science Park, directeur Biopartner center Leiden.

19 (-) Arian van Rijssen
Voorzitter Stadslab Leiden.

20 (-) Hans Zwetsloot
Ondernemers Netwerk Duin- en Bollenstreek (ONDB) en directeur/mede-eigenaar STOL architecten in Lisse.

21 (20) Victor Salman
Voorzitter Vereniging Bedrijfsleven Duin & Bollenstreek, vice-voorzitter van Platform Bedrijfsleven Rijnland en van Bedrijfsleven Greenport Duin & Bollenstreek.

22 (23) Laura van Klink
Adviseur Ondernemersondersteuning Kamer van Koophandel en Bestuurssecretaris Bedrijfsleven Rijnland.

23 (-) Jan van der Linden
Bestuurslid Centrummanagement Leiden, bestuurslid ondernemersfonds Leiden, bedrijfsleider V&D Leiden.

24 (17) Bas Brekelmans
Wethouder Teylingen o.a. regionale samenwerking.

25 (-) Hans Stol en Alexandra Dik
Oprichters Platform Initiatief Noordwijk (PIN)

Top 25: Invloedrijke ondernemers in de regio Rijnland

1 (-) Marianne en Stephan Stokkermans
Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk.

2 (14) Britta van Egmond
Van Egmond Architecten, Noordwijk.

3 (-) Ab van der Wiel
Van der Wiel Bouw, Noordwijk.

4 (5) Harry de Bruin
Theaterhangaar en Hangaar 2, Katwijk.

5 (2) Franco Ongaro
ESTEC, Noordwijk.

6 (4)  Edwin van Huis
Naturalis, Leiden.

7 (8) Bram Mol en Charles de Boer
Hotels van Oranje, Noordwijk.

8 (3) Paul Brandjes
De Raad Vastgoed, Katwijk.

9 (1) Diek Parlevliet
Parlevliet & Van der Plas, Katwijk.

10 (16) Menno Smitsloo
Smitsloo Groep, Oegstgeest.

11 (-) Monique Beuk
Koninklijke Beuk BV, Noordwijk.

12 (-) Meta Knol
Museum De Lakenhal, Leiden.

13 (-) Paul van der Plas
Basis Bedrijfshuisvesting, Leiden/Alphen aan den Rijn.

14 (7) Joost Kling
Partner K51 communicatieteam, Eatdutchwaffles, Kling Communicatie, Noordwijk.

15 (-) Erik Vegt en Dave Goudeket
Erik Vegt en Dave Goudeket, E-One BV, Valkenburg.

16 (-) Michiel en Martijn van den Berg
Boetiekhotel Vesper, Strandpaviljoen Bries, Restaurant Het Zuiderbad, Noordwijk.

17 (-) Guus Kil
Bron Drukwerkveredeling, Valkenburg.

18 (-) Peter Mathot
Rabobank Leiden/Katwijk.

19 (-) Robin de Vries
Barista Café, winnaar Sterkste Schakel Trofee 2014, Alphen aan den Rijn.

20 (-) Arjan Bakker
Haasnoot Bruggen, Katwijk.

21 (15) John Kruijssen
Markeur Holding, Alphen aan den Rijn.

22 (20) Tom Zwanenburg
Formido Deco Bouwmarkt, Bodegraven.

23 (23) Henk en Wim van der Plas
Gebr. van der Plas, Heembloemex Groep, Rijnsburg.

24 (-) Jan Bart van der Plas
Katwijkse Bouwmaatschappij, Katwijk.

25 (17) Danny Arts en Bart Verburg
Restaurant Alfreds, Alphen aan den Rijn.

Geef een reactie