Jan Bart van der Plas, directeur/eigenaar KBM-Groep: ‘Katwijk moet meer knallen’

Jan Bart van der Plas is directeur/mede-eigenaar van KBM-Groep. Samen met twee broers leidt hij het familiebedrijf dat in Katwijk maar ook ver daarbuiten actief is. Hij gelooft in de kracht van zijn geboortedorp en ziet kansen genoeg. ‘Katwijk moet meer knallen’.

De Katwijkse ondernemer heeft veel bouwprojecten onder meer in de zorg op zijn naam staan. In Amsterdam, Den Haag, Aalsmeer, Heemstede maar ook in Katwijk (Haven) en Rijnsburg (Vlietstede) worden grote projecten in de zorgsector gerealiseerd. “We zijn misschien wat bescheiden met het uitdragen van wat we doen. Die mentaliteit van ‘Doe maar normaal dan doe je gek genoeg’ zie ik in heel Katwijk. Niks mis mee maar we moeten met z’n allen vooruit. We mogen wat meer trots zijn. Niet alleen op de winkel passen maar ondernemen. Dat mag je best laten zien.’’

Meebewegen
Het tonen wat Katwijk allemaal in huis heeft, geldt in de eerste plaats voor de toeristische sector. Als uit gedegen onderzoek blijkt dat bijvoorbeeld meer citymarketing nodig is, trek er dan ook geld voor uit, meent Jan Bart van der Plas. “Natuurlijk gaat het om de knikkers maar als het nodig is, moet je budget vrijmaken. Katwijk heeft mooie voorzieningen met de Boulevard, strand en parkeergarage maar je moet het wel vertellen. Knal ermee. We zijn inmiddels een kleine stad met 60.000 inwoners. Kijk naar de jeugd en vraag je af of je alles nog bij het oude kunt laten. Neem het strand als voorbeeld. Laat het niet bij een vergunning voor een beperkt aantal feesten per jaar. En als een ondernemer brood ziet in een wat groter hotel met appartementen, ga dan samen een plek zoeken. Beweeg met de tijd mee.’’

’t Heen
Naast het toerisme ziet de ondernemer, die tevens bestuurslid is van de Katwijkse Ondernemers Vereniging, ook kansen op het bedrijventerrein ’t Heen. Hij ergert zich eraan dat grote detaillisten zich niet op het terrein mogen vestigen. “Een audiowinkel of campingzaak die minimaal 1.000 vierkante meter winkelruimte nodig heeft, mag zich daar niet vestigen. ‘Naar het centrum’ wordt er geroepen. Alleen daar heb je die ruimte niet. Laat dergelijke zaken op ‘t Heen toe en je versterkt twee gebieden. De leegstand op ’t Heen wordt minder en ik weet zeker dat bezoekers er gelijk een dagje Katwijk van maken. Ga als gemeente Katwijk praten met de provincie en luister niet te veel naar de grootste klagers.’’

Eiland
Jan Bart van der Plas ziet dat Katwijk in de Economische Agenda meer aandacht krijgt voor starters. Ook al werkt zijn bouwbedrijf met zzp’ers, hij hecht ook waarde aan een vast team medewerkers als ‘bewakers van je identiteit’. “Ik juich het ondernemen uiteraard toe en starters die elkaar inspireren, is prima. Ik zie het in de Pijp in Amsterdam gebeuren en dat is geweldig. Ik ben benieuwd of dit in Katwijk gaat werken dus laten we het gewoon proberen.’’ Blij is hij met de samenwerking met de Leidse regio maar hij vindt dat de Bollenstreek niet vergeten mag worden. ,,Als je voor VV Katwijk bent, hoef je nog niet tegen Quick Boys te zijn. Werk samen want zo versterk je elkaar. We zitten in Katwijk niet op een eiland.’’

KBM Groep B.V.
Scheepmakerstraat 2
Postbus 94, 2220 AB Katwijk
T 071 – 402 92 15
E [email protected]
I www.kbm.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *