Hoezo lukt afvallen boven de 50 niet meer?

Ik sport me wezenloos, maar had altijd de gewoonte om me daarna ongans te eten. Totdat ik eind vorig jaar tijdens een krachttraining opzij in de spiegel keek. Die buik zag er niet uit en hoorde niet bij zo’n mooi trainingspak. Ik zag dan ook een ongelukkige blik in mijn eigen ogen. Nu vind ik het ook niet meer normaal om op mijn leeftijd met een sixpack te lopen, maar bij deze conditie hoort toch ook een strakker lijf.

Aan mijn omgeving vertelde ik daar naartoe te gaan werken en dus te willen afvallen. Wat mij daarbij wel bijna het meest motiveerde was dat juist sommige leeftijdsgenoten zeiden: ‘Afvallen, dat lukt niet meer op onze leeftijd’. Ik liet die opmerkingen over me heen gaan en trok mijn eigen plan hoe me deze zomer zonder bierbuik, dus slank, te kunnen vertonen. Diëten: daar geloof ik niet in. Ze gedisciplineerd naleven lukt vaak veel te kortstondig, met als gevolg dat, zodra het streefgewicht is bereikt, de meesten het verloren gewicht er weer als een gek bij eten. Die schommelingen van te dik naar strak en weer te dik kunnen nooit goed voor je zijn. Het lijkt wel anorexia wat ik bij sommige mensen aantref, die aan de ‘New Fysics’ gingen. Het trekt me sowieso niet om de rest van mijn leven met pillen op zak te gaan rondlopen, voor wanneer je trek krijgt. Daar word je toch neurotisch van? Montignac en Sonja Bakker kom je bijna niet meer tegen, dus daar is het grote publiek ook al weer van afgestapt. Ik besloot een eigen duurzaam vol te houden patroon te kiezen. Het leven moet per slot een feestje blijven en we werken niet om daarna beloond te worden met zelfkastijding. Enige van mijn culinaire en fysieke regels verstrek ik hier kosteloos:

– Een minimum aan koolhydraten, die zetten zich, evenals veel granen in muesli, om in de verkeerde suikers. Zoetigheid en zeker die suiker zijn gif voor het lichaam. Oergranen, vooral die van Albert Heijn, bevatten wel de goede ingrediënten. Eet ze bij het ontbijt in de gewone volle yoghurt. Mager, bio, etc. bevatten vaak weer stoffen die minder goed voor ons zijn (o.a. E-stoffen ter conservering).

– Drink minimaal twee liter water per dag, dat geeft de maag vulling en dus minder een trek-gevoel, en zorgt voor een betere stofwisseling. Het begrip ‘honger’ is een misverstand en kan hier in het rijke westen nauwelijks bestaan. Onze vreetbehoefte zit tussen de oren en moet uitgebannen worden door een andere gewoonte aan te nemen.

– Zoek extremen die vullen en het trek-gevoel remmen, zoals granaatappelpitten en tomaten. Door de ongezonde happen te mijden, wen je gauw genoeg aan andere smaken, sterker, je leert ze waarderen.

– Schep eenmaal op, houd sauzen apart, om hooguit met een mespuntje voor de smaak, een hap aan te tippen.

– Houd het motortje op gang en eet dus tussendoor iets gezonds (appel, banaan, wat noten, etc.) want wanneer je te weinig binnen krijgt, verbrand je niet en slaat het lichaam de voedingsstoffen op.

– Bestudeer wat voedingsmiddelen en producten van de supermarkt met jouw lichaam doen en aan calorieën bevatten. Zo verbrandt een hardgekookt ei minstens evenveel calorieën als waaruit het bestaat. Wees niet te royaal met fruit, want dat bevat ook vaak de verkeerde suikers.

– Het lichaam moet aan een kleinere maaginhoud wennen, een kilo gezonde sla naar binnen werken schiet niet op.

– Eet wel voldoende vetten ter instandhouding van een goede stoelgang.

– Neem ‘s avonds niet teveel want dan verbrand je minder. Huldig het principe: ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een armoedzaaier.

– Kortom, eet met verstand waar je trek in hebt. Escargots zijn ook heerlijk zonder het in hun vet gedoopt stokbrood.

Fysiek werkt het goed als:

– Je voldoende aan cardiotraining doet, maar binnen een normaal tempo, dan is de verbranding het beste.

– Krachttraining wordt bedreven, want ook in rust zorgt het herstel van de spieren voor diezelfde verbranding.

– De buikspieren worden getraind. Ook wat de ijdelheid betreft werkt dat effectief, maar gewoon meerdere malen op een dag die spieren aantrekken, maakt alles ook al strakker.

Mij is het gelukt, ik ga als een adonis 11 kilo lichter de zomer in en daag mijn generatie die er niet in de haalbaarheid ervan geloofde uit, om er met Kerst net zo bij te lopen.

Menno Smitsloo
Eigenaar Smitsloo Groep
[email protected]
Twitter: @mennosmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *