Wonen Centraal bouwt: Niet omdat het kan, maar omdat het móet

Wonen Centraal levert de komende twee jaar driehonderd hoogwaardige appartementen op in het stadshart van Alphen aan den Rijn. Maar de woningcorporatie kijkt verder, conform haar maatschappelijke opdracht. “De woningnood is hoog op het moment.”

Wonen Centraal is terecht trots op de nieuwbouw die binnenkort wordt opgeleverd. Stuk voor stuk zijn het mooie complexen op goede locaties: het Thorbeckegebouw, de Nachtegaal en de Leeuwerik in het centrum, en het appartementencomplex Toor pal naast het station. Maar directeur Rob Donninger en manager Strategie en Communicatie Suzan Knipp kijken nu vooral naar hun volgende opgaaf: het vlot trekken van de vastgelopen huurdersmarkt.

Rob Donninger: “Dat besluit tot nieuwbouw namen we toen het nog volop crisis was. Nu de woningen worden opgeleverd, gaat het weer wat beter. Achteraf kun je zeggen: we hebben goed gegokt, we hebben een mooie kans gepakt. Maar zo ging het niet. We namen dat besluit omdat we een analyse hadden gemaakt van wat er nodig is in Alphen: waar hebben onze doelgroepen behoefte aan? Aan goede, centraal gelegen woningen. Je kunt zeggen dat wij – vrij naar die reclame van Tele2 – dit niet doen omdat het kán, maar omdat het móet.”

“Wat Wonen Centraal vooral probeert, is kwalitatief goede woningen toe te voegen op langere termijn. We bouwen voor mensen die wachten op verbetering, omdat ze een gezinnetje willen stichten. Daar wordt een stad ook mooier van.”Maar intussen is de aanloop van starters, mensen die nog nergens wonen, flink opgelopen. Rob: “Dat heeft allerlei oorzaken. Oudere mensen gaan minder snel naar een verzorgingstehuis en blijven thuis wonen. Er komt dus minder vrij. Verder is er de afgelopen jaren veel minder gebouwd. Er is economische onzekerheid geweest. Ook zijn de regels voor woningtoewijzing strenger geworden. Mensen met huurtoeslag mogen niet meer in een ‘duurdere’ sociale huur-woning. Daardoor is de woningmarkt zo langzamerhand op slot gedraaid.

“En daar komt nu dan een groeiende groep bij van starters, spoedzoekers, mensen die de woningmarkt op willen, maar die zit hartstikke verstopt.”Suzan: “Spoedzoekers zijn bijvoorbeeld nieuwkomers met een verblijfstatus, gescheiden mannen, jongeren en arbeidsmigranten. De nood is hoog op het moment. Nieuwkomers gaan we binnenkort zelfs in groepjes een gezamenlijke Woning aanbieden, net als studenten.

“Om aan de nood tegemoet te komen, willen wij twee dingen doen: tóch kwaliteit toevoegen aan het woningbestand, om op langere termijn die verstopping op te heffen. Daarnaast willen we op korte termijn verlichting geven voor de spoedzoekers.” Dat klinkt als een complexe klus. Maar Rob en Suzan beschikken allebei over een flinke portie gedrevenheid. Suzan: “We doen iets wat ertoe doet. Omdat het moet. Dat past wel bij mij.”

 

Suzan licht de nieuwste plannen van Wonen Centraal toe. “Er blijft in Alphen een enorme behoefte aan eengezins-woningen. Omdat de vraag zó groot is, hebben we onze plannen voor toekomstige nieuwbouw naar voren getrokken. Bedoeling is dat we al in 2017 of 2018 zo’n driehonderd eengezinswoningen gaan bouwen.“Nu hebben we veel appartementen en weinig eengezinswoningen in ons bestand. Terwijl daar heel veel vraag naar is in Alphen. De mensen hier zijn over het algemeen traditioneel ingesteld. Wij willen hen helpen hun ‘droomwoning’ makkelijker te vinden.  Bijkomend voordeel is dat die mensen een huurwoning achterlaten, waardoor anderen, zoals de spoedzoekers, óók makkelijker aan een woning kunnen komen.” Twee vliegen in één klap dus.

Waar de woningen komen, kan Suzan nog niet zeggen. “We zijn met de gemeente geschikte locaties aan het zoeken. Soms gaat het om herontwikkeling van huidige eigen locaties, om plekken waar we nu al woningen hebben.”

Eén locatie is al bekend: elf energienota-nul- woningen aan de Concertweg, aan de achterkant van het voormalige kantoor van Wonen Centraal. “Die zijn snel gebouwd, we hopen ze eind 2016 op te leveren.”

Daarnaast komen er vijftig tijdelijke eengezinswoningen. “Dat zijn kleine huisjes, niet van steen maar een soort portacabin-achtige constructie, bedoeld voor tijdelijke bewoning.”

Wachtlijsten
Vaak wordt geklaagd over de lange wachtlijsten voor een woning. Rob: “Daar zijn hardnekkige misverstanden over.” Hij legt uit: “Als je goed kijkt naar wie een woning zoekt, kun je drie groepen onderscheiden. Mensen die vanwege ouderdom, psychische of fysieke behoefte, snel een woning nodig hebben. Die moeten op bepaalde woningen voorrang krijgen op basis van urgentie. Daarnaast heb je mensen die al lange tijd redelijk tot goed wonen, maar ooit een keer willen verhuizen om hun positie te verbeteren. Die bouwen soms 20, 25 jaar wachttijd op. Ten slotte heb je de spoedzoekers: mensen die geen speciale behoefte hebben waardoor ze urgent zijn, maar die wel snel ergens moeten wonen omdat ze anders geen dak boven hun hoofd hebben.

“Voor een aantal woningen is 2,5 jaar inschrijftijd voldoende, maar voor nieuwbouw leveren mensen graag hun 25 jaar wachttijd in. Wie van een afstand kijkt, krijgt de neiging om van die twee het gemiddelde te nemen: het zou dus ruim 13 jaar duren voor je een woning krijgt. Maar zo werkt het niet. Je moet die drie groepen apart bekijken. Je moet kijken naar hun behoefte.

“Een ander misverstand is dat de ene groep concurreert met de andere groep. Dat is ook niet waar. Spoedzoekers komen echt niet in aanmerking voor de woningen waarvoor je normaal gesproken twintig jaar moet wachten. Dat een statushouder of jongere instroomt in een appartement, maakt de wachttijd voor een eengezinswoning echt niet langer.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *