VLK Groep en de circulaire economie

Wie het kantoor binnenloopt bij afvalverwerker VLK Groep op bedrijventerrein Klei-Oost op de grens van Noordwijk, Katwijk en Rijnsburg waant zich op de brug van een zeeschip. Alleen het zicht is anders: geen water maar een imposante werf waar hout, puin, metaal, papier, plastic en ander afval wordt verwerkt.

“Aan de inrichting van ons kantoor kun je zien dat we Katwijkse roots hebben,” zegt algemeen directeur Andries van Leeuwen lachend als we binnenkomen. Wat ook opvalt, behalve het mooieuitzicht vanaf de brug, is de ruime en transparante inrichting met veel glas.

Houtsnippers
“We hebben niets te verbergen,” legt commercieel directeur Walter Batenburg uit. “Integendeel, klanten kunnen altijd bij ons binnenlopen. Liefst gaan we langdurige samenwerkingsverbanden met hen aan op het gebied van duurzaamheid. Dit komt ook tot uiting in onze belangrijkste kernwaarde: ‘Samen gaan we voor duurzaam’. De kennis die we in huis hebben, delen we graag met andere bedrijven, met ondernemersverengingen en met gemeenten. Zoveel mogelijk doen we dit met bedrijven en organisaties in de buurt, zodat we onnodige CO2-uitstoot als gevolg van kilometerslang transport voorkomen. Zo proberen we een voortrekkersrol te spelen in onze branche.”

Een mooi voorbeeld van zo’n samenwerkingsverband dichtbij huis is de levering van houtsnippers, gemaakt van bewerkt sloophout, aan een tuinbouwbedrijf in het aangrenzende tuinbouwgebied Kloosterschuur. Het kwekersbedrijf gebruikte deze houtsnippers om de houtkachels in de kassen mee te stoken. Het ging om een proef die gelukt is, dus niets staat een vervolg in de weg.

Minder stortplaatsen
“Dit is een mooi voorbeeld van wat wij de circulaire economie noemen,” leggen Van Leeuwen en Batenburg uit. “De primaire grondstoffen, zoals olie en ijzererts, zijn niet meer toereikend, dus moeten we het hebben van alternatieve energieopwekking, zoals wind en grondstoffen die we uit afval halen. De laatste jaren kunnen we dankzij de aanschaf van de nieuwste sorteer- en scheidingsmachines negentig procent van het afval opnieuw gebruiken. We streven naar honderd procent, maar gaan in eerste instantie voor 92 procent. Tastbaar bewijs voor het feit dat het overgrote deel van het afval tegenwoordig wordt hergebruikt, is dat het aantal stortplaatsen voor niet-verwerkbaar afval de afgelopen jaren in Nederland is afgenomen van circa honderd tot zeven. Samen met andere Noord-Europese landen loopt ons land voorop.” VLK Groep haakt graag aan op de trend van duurzaamheid. “In deze regio zijn we leidend,” schetsen Van Leeuwen en Batenburg de positie in de markt. Dat heeft onder andere te maken met de gedane investeringen in de nieuwste machines. Maar ook met de langetermijnvisie van het 65 jaar oude familiebedrijf, dat geleid wordt door de broers Andries en Jan van Leeuwen, Walter Batenburg (commercieel directeur) en Marcel Koen (operationeel directeur).

Gratis lunches
“Bij ons staat de organisatie voorop,” zegt Andries van Leeuwen over het vijftig medewerkers tellende bedrijf. “Iedereen is gelijk. Ook de directie is op de werkvloer te vinden en rijdt een ritje als het nodig is of zit op een machine. En we bieden gratis lunches aan tussen de middag in de kantine. Dat is goed voor de binding met het personeel.” Dat heeft VLK Groep geen windeieren gelegd. Van bedrijven uit uiteenlopende branches krijgt het afval aangeleverd, onder andere van bouwbedrijven, winkeliers, scholen en gemeentelijke overheden. Na verwerking van het afval gaan de ontstane producten naar wegenbouw-bedrijven als BAM en Heijmans (puingranulaat), naar papier- en plasticfabrieken, naar fabrieken in de Rotterdamse en de Amsterdamse havens en naar de hoogovens.

Sexy onderwerp
“Duurzaamheid is een hot item en helemaal sexy,” concluderen Van Leeuwen en Batenburg aan het einde van het gesprek. “We leveren daar al 65 jaar onze bijdrage aan, 52 weken per jaar, ook op feestdagen, samen met onze klanten. Tegen degenen die hier meer over willen weten, zeggen wij: neem contact met ons op.”

VLK Groep
De Hooge Krocht 151
2201 TS Noordwijk
T 071 – 401 41 05
E [email protected]
I www.vlkgroep.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *