De Panama Papers en het rode verkeerslicht

Het klinkt bijna als de titel van een stripboek. Of als een komisch raadsel, wat is de overeenkomst tussen de Panama Papers en een verkeerslicht? Toch is het voor de betrokkenen een stuk minder komisch. Maar als we het over de betrokkenen hebben, hebben we het dan eigenlijk wel over de échte betrokkenen? 

Eerst maar eens even opfrissen hoe het ook al weer zit met die Panama Papers. Kort gezegd komt het er op neer dat gebleken is dat via Panamese tussenpersonen bedrijven zijn opgezet in belastingparadijzen. Van deze Panamese tussenpersonen is een grote verzameling vertrouwelijke documenten gelekt. Nadat deze documenten door internationale onderzoeksjournalisten zijn onderzocht, hebben inmiddels ook justitiële en belastingautoriteiten van diverse landen zich over de documenten gebogen.

In de inmiddels gepubliceerde namenlijst staan ongeveer 200 Nederlandse adressen. De aan deze adressen gekoppelde namen zijn inmiddels openbaar. Terwijl het onderzoek nog loopt hangen de betrokkenen alvast aan de publieke schandpaal. En de publieke verontwaardiging is groot!

Zonder iemand te willen verdedigen komt er bij mij toch een andere vraag naar boven: Slaan we bij de publieke schandpaal niet een groep over? Zoals altijd komen ook in deze namenlijst mensen voor met kwade bedoelingen. Maar er is ook een groot deel dat, begeleid door hun adviseurs, gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden. Moet dus niet eerst de vraag worden gesteld hoe het mogelijk is dat de Nederlandse regelgeving en toezicht ruimte bieden voor dergelijke internationale routes?

Is de schandpaal niet eigenlijk bestemd voor hen die daarin gefaald hebben. Diegenen die nu de aandacht graag van zich laten afleiden door druk aan de slag te gaan met de adressen op de gepubliceerde namenlijst. Het doet mij denken aan flitsen voor doorrijden bij een verkeerslicht dat niet werkt. Je moet altijd voorzichtig zijn bij het passeren van een kruising en je persoonlijke verantwoordelijkheid nemen. Maar om dan een bekeuring te krijgen voor door rood rijden terwijl het verkeerslicht niet werkt, dat gaat misschien te ver.

Het verkeerslicht is nog niet gerepareerd. Pas dus goed op met oversteken, niet alleen voor andere weggebruikers, maar voor je het weet heb je een boete aan je broek!

Renger Kok
Register Belastingadviseur
Lansigt Accountants en Belastingadviseurs
www.lansigt.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *