Het einde van pensioen in eigen beheer

Het heeft even geduurd, maar onlangs heeft Staatssecretaris Wiebes zijn langverwachte wetsvoorstel voor het uitfaseren van pensioen in eigen beheer gepresenteerd. De Wet uitfasering pensioen in eigen beheer komt overeen met de plannen van de Staatssecretaris uit de brief van 1 juli 2016: vanaf 2017 geen verdere opbouw meer van pensioen in eigen beheer.

Niet alleen de toekomstige opbouw van pensioen is afgeschaft. Ook bevat het wetsvoorstel drie varianten voor de reeds opgebouwde pensioenrechten in eigen beheer. Dat heeft tot gevolg dat iedereen met pensioen in eigen beheer moet kiezen wat er met zijn opgebouwde pensioen moet gebeuren.

Optie 1: Afkopen
Je krijgt drie jaar de tijd om je pensioen in eigen beheer af te kopen en over te maken naar privé. Daarvoor moet je eerst je pensioen verlagen tot de fiscale reserve. Vervolgens krijg je korting op de te betalen inkomstenbelasting (Box 1). Deze korting is hoger naarmate je eerder afkoopt (34,5% in 2017, 25% in 2018 en 19,5% in 2019). De korting wordt verleend over de waarde per 31 december 2015. Over de stijging van de reserve in 2016 wordt geen korting verleend. Ook ben je geen revisierente verschuldigd bij de afkoop. Voorwaarde is wel, dat zowel jij als je (ex-) partner instemmen met de verlaging en de afkoop. Ook moeten er voldoende middelen aanwezig zijn om de afkoop én de belasting te betalen.

Optie 2: Oudedagsverplichting
De staatssecretaris introduceert een nieuwe vorm van pensioen in eigen beheer: Oudedagsverplichting (in de brief van 1 juli nog Oudedagssparen Eigen Beheer (OSEB) genoemd). Net als bij de vorige optie, wordt je pensioen eerst verlaagd tot de fiscale reserve. Vervolgens wordt deze fiscale reserve leidend voor je toekomstige pensioen. Ieder jaar zal de reserve met een bepaald percentage toenemen. Op de pensioendatum wordt je kapitaal omgezet in een 20-jarige uitkering. Voordeel van deze variant kan een lagere Box 1 heffing vanaf de pensioendatum zijn. Daarnaast ontstaat er extra dividendruimte tot de pensioendatum.

Optie 3: Voortzetten zonder opbouw
Als laatste alternatief kan je je toekomstige opbouw staken en je reeds opgebouwde pensioen ‘gewoon’ laten staan. Je opgebouwde rechten veranderen niet en zullen vanaf de pensioendatum uitgekeerd worden. In tegenstelling tot de vorige opties is voor deze variant geen goedkeuring van je (ex-) partner nodig.

Extern verzekerd pensioen
Als je (een gedeelte van) je pensioen verzekerd hebt bij een verzekeringsmaatschappij, kan je de waarde van deze verzekering alleen nog  in 2016 naar je eigen vennootschap over laten maken. Vanaf 2017 is deze overdracht niet meer mogelijk. Let er wel op dat het overgedragen kapitaal niet in aanmerking komt voor de belastingkorting uit optie 1.

Welke variant voor jou het meest interessant is, hangt van veel factoren af. Zo moet je onder andere rekening houden met de hoeveelheid middelen van de vennootschap, je behoefte aan geld in privé, de vermogensrendementsheffing in privé, je belastbaar inkomen in Box 1 (pensioen, AOW, lijfrente en hypotheekrenteaftrek) na de pensioendatum en de bereidwilligheid van je (ex-) partner om mee te werken. Afwegingen waar de pensioenadviseurs van JAN© dagelijks mee te maken hebben.

Tweede Kamer
Voordat de plannen van de Staatssecretaris daadwerkelijk in een wet worden opgenomen, dienen zowel de Tweede als de Eerste Kamer nog met het wetsvoorstel in stemmen.

Arno Zandvliet, Jan Accountants & Belastingadviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *