Joh. Stolwijk & Zonen: Vier maanden per jaar op pad naar klanten

Op de website van Joh. Stolwijk & Zonen staat één foto die alles zegt over het bedrijf: John lachend met zijn armen om de schouders van zijn – ook lachende – zoon Johan en broer Frank. De foto is in 2015 gemaakt op de grote Internationale Pflanzen Messe die jaarlijks plaatsvindt in Essen. Waarom zegt die foto alles? Omdat broers en zoon ervan genieten om met hun brede aanbod van bloeiende planten hun klanten op te zoeken.

“Ons bedrijf heeft ongeveer 600 klanten, voornamelijk in Duitsland, maar ook in Polen, Rusland en elders in Europa,” zegt John Stolwijk, “Dat zijn veelal zelfstandige familiebedrijven van boomkwekerijen en tuincentra. En omdat wij het persoonlijke contact met onze klanten belangrijk, besteden wij ieder jaar zo’n vier maanden aan klanten bezoeken in Duitsland en Oost-Europa. Daardoor weten wij wat er lokaal bij onze klanten speelt, en soms levert het ons een verwijzing naar een nieuwe klant op.” Eén van de op dit moment grootste klanten is op die manier geworven.

Specialiseren of verbreden?
“Specialiseren is altijd de trend geweest. Ons handelsbedrijf heeft zich ook gespecialiseerd: in het kunnen leveren van een breed assortiment, met ieder jaar vernieuwende introducties. Wij staan jaarlijks op twee belangrijke beurzen in de sierteelt: de IPM in Essen in januari en Plantarium in augustus hier in Boskoop. Die laatste hebben wij een tijd lang niet aan meegedaan, maar sinds een jaar of drie weer wel. Dat heeft ons nieuwe klanten opgeleverd. Hier introduceren wij nieuwe soorten en krijgen veel nieuwe contacten en orders.

Passion for perfection
“Prijzen krijgen voor nieuwe soorten is niet onbelangrijk om aandacht te trekken voor het assortiment. Zo kregen wij in 2015 op de IPM een prijs voor de Rhodondendron Bloombux, een buxusvervanger. Op deze beurs zorgen wij er voor dat wij er met bloeiende, aangetrokken planten staan, ook midden in de winter dus. Op Plantarium kregen wij dit jaar de persprijs én een zilveren medaille van de KVBC* voor een bijzondere Clematis uit Japan: de Clematis Taiga. Dat wij deze prijzen krijgen is waardering voor het feit dat wij erbovenop zitten. En dat trekt aandacht in de markt.” n

*) Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *