Bouwbedrijf R.A. van Leeuwen: Vanuit het niets iets nieuws maken

Al meer dan vijftig jaar ontwikkelt en bouwt het Alphense bouwbedrijf R.A. van Leeuwen woningen, scholen en utiliteitsgebouwen. Op deze pagina’s stelt eigenaar Robin van Leeuwen zijn familiebedrijf nader voor.

Over bouwen en ontwikkelen
“Het mooie van mijn vak?” Robin van Leeuwen, eigenaar van Van Leeuwen Bouwbedrijf, hoeft niet lang na te denken. “Dat je vanuit het niets een heel nieuw project realiseert, omdat je toevallig langs een plek bent gereden waarvan je denkt: daar kunnen we iets moois bouwen.”

Behalve het bouwbedrijf heeft Van Leeuwen een aparte projectontwikkelingspoot. Met dit bedrijfsonderdeel heeft Van Leeuwen zich gespecialiseerd in het risicodragend ontwikkelen van middelgrote binnenstedelijke locaties, bijvoorbeeld een oude schoollocatie of een braakliggend terrein, in samenwerking met gemeenten, architecten en makelaars.

Robin van Leeuwen: “We zijn nu vooral actief in Alphen aan den Rijn maar de mogelijkheden daar beginnen aardig op te raken, daarom willen we graag onze activiteiten naar andere gemeenten verleggen. We hebben middels een paar kleine locaties op het oog waar we wellicht wat mee kunnen gaan doen. Maar we willen dit graag uitbreiden.

Onze projecten zijn vaak kleiner en bewerkelijk; projecten die grotere ontwikkelaars of bouwondernemingen niet de moeite waard vinden en waar de kleinere ondernemingen de financiële mogelijkheden vaak niet voor hebben. Wij doen projecten tot vijftig à zestig woningen.”

Over de toekomst
Robin van Leeuwen was ooit een van de jongste ondernemers in de bouw. “Vanaf mijn 23ste ben ik zelfstandig eigenaar van het bedrijf,” zegt hij. Anno 2016, zo’n dertig jaar later, is hij nog steeds de enige eigenaar van Van Leeuwen, dat al meer dan vijftig jaar woningen, utiliteitsgebouwen en scholen bouwt en middelgrote projecten ontwikkelt en bouwt. Het merendeel van de vaste medewerkers is al jaren aan het bedrijf verbonden.

“Enkel met stenen stapelen kunnen wij de kost niet meer verdienen in de bouw,” legt Robin van Leeuwen uit. “Daarom hebben we er bewust voor gekozen steeds meer te gaan doen in de projectontwikkeling. Dit doen we alleen maar zo nu en dan, in samenwerking met andere partijen. We vormen met elkaar een supergoed team, we weten en kunnen heel veel.

Uiteraard blijven we ook meedoen aan aanbestedingen, maar we proberen hier wel selectief in te zijn. Rekenen om het rekenen heeft geen enkele zin. Ook hebben we doorlopend een aantal projecten in bouwteams lopen. Opdrachtgevers die ons het vertrouwen geven, zijn we dankbaar. We zullen dit gegeven vertrouwen dan ook nooit beschamen en zullen altijd zoeken naar de beste oplossingen voor elk specifiek project.”

Van Leeuwen is een allround bouwbedrijf. Vaak bouwt het woningen, momenteel in Alphen aan den Rijn, Boskoop Hazerswoude en Delft. Binnenkort begint Van Leeuwen in Rijnsburg met de bouw van appartementen, een school en een kinderdagverblijf. Ook utiliteitsgebouwen zitten in het portfolio.

Robin van Leeuwen: “Door ons recent gerealiseerde utiliteitsgebouwen bestaan uit een aantal uitbreidingen en verbouwingen van bestaande gebouwen, waaronder Berry Goedhart in Bodegraven. Nieuwbouw van Struyk Verwo in Amsterdam is op dit moment ons visitekaartje op het vlak van bedrijfsgebouwen. Er gebeurt nog steeds te weinig in dit segment, maar langzaam maar zeker krijgen bedrijven weer voldoende vertrouwen, wat leidt tot nieuwe bouwplannen. We zijn tenslotte laatcyclisch.”

Over recente projecten
Een recent woningbouwproject is de bouw van 81 woningen in De Bloesemtuin, een groene en waterrijke wijk in Alphen aan den Rijn. Afgelopen voorjaar werden hier de laatste zeventien huizen opgeleverd. Ook de bouw van 27 appartementen in het Musterskwartier is een mooi visitekaartje van Van Leeuwen. Datzelfde geldt voor de bouw van vijftien eilandvilla’s in de Groote Kaap in Alphen, die opvallen door hun meerkleurig metselwerk en hun gevels in diverse kleuren. Dit project in het hogere segment wordt nu gerealiseerd.

Van Leeuwen Bouwbedrijf en Projectontwikkeling
Nijverheidsweg 3
2404 HD Alphen aan den Rijn
T 0172 – 42 20 00
I www.ravanleeuwen.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *