De eersten zullen de laatsten zijn

Stiekem moest Jeroen wel een beetje lachen toen hij het verhaal over Peter en diens slechte karma las. Peter had namelijk een dusdanig slechte relatie met zijn partner, dat afkoop van pensioen in eigen beheer geen optie meer was. Dat zou Jeroen niet overkomen. Natuurlijk was hij niet voor niets gescheiden, maar hij kon nog prima met zijn ex-partner overweg. Hij had zelfs het zekere voor het onzekere genomen en haar op advies van zijn pensioenadviseur een mooi kerstpakket toegestuurd.

Jeroen had halverwege december dan ook alles op orde. De notulen van de vergadering van aandeelhouders, afkoopberekeningen en een afkoopovereenkomst tussen hem en zijn vennootschap. Groot was dan ook de verbazing van Jeroen toen hij op 21 december op de radio hoorde dat de Staatssecretaris de Eerste Kamer de dag ervoor gevraagd had niet over zijn wetsvoorstel te stemmen.

Staatssecretaris Wiebes had namelijk een paar uur voor de stemming in de Eerste Kamer uit de krant moeten vernemen dat zijn voorstel weleens 5 miljard kon gaan kosten in plaats van 2 miljard opleveren.

Daar zat Jeroen dan met zijn stukken. Konden zo de oud papierbak in. De staatsecretaris had dan wel een novelle op zijn wetsvoorstel beloofd, maar een ingangsdatum van 1 januari 2017 was al niet meer mogelijk.

Inmiddels is de verbazing van Jeroen omgeslagen in iets dat tussen onverschilligheid en irritatie inhangt. De beloofde novelle leidt namelijk tot meer vragen dan antwoorden. De enige reden dat de staatssecretaris zo’n druk achter het voorstel zet, lijkt het feit dat de beoogde opbrengst van 2 miljard al in de begroting van 2017 opgenomen is. Van een gedegen besluitvorming is al lang geen sprake meer.

Jeroen heeft besloten dat het zijn tijd wel duurt. Hij wacht eerst af of de Tweede en Eerste Kamer daadwerkelijk met het wetsvoorstel instemmen. Met de verkiezingen van 15 maart voor de deur weet je immers nooit wat voor toeren diverse politici nog gaan uithalen.

*Wegens privacy redenen zijn de namen van de hoofdpersonen in dit verhaal gefingeerd.

Arno Zandvliet
Belastingadviseur
JAN Accountants & Belastingadviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *