Virtueel = echt

De ontwikkelingen op globaal niveau houden de gemoederen nogal bezig. De USA onder een ander soort leiding, ons eigen Europa vol ontevredenheid en onzekerheid, met verkiezingen op komst in ons eigen land, Frankrijk en Duitsland. En hoe breng je dat alles op een zinvolle manier in verband met onze regio, met onze ondernemingen en onze instellingen waar het dagelijkse werk wordt verricht? We kunnen niet heen om wat er in de wijde wereld gebeurt. Maar wat wij hier doen, elke dag, op onze werkplek, in onze besturen en netwerken, is even relevant.

Wat doen de verhalen en de feiten met ons? Of de alternatieve feiten? Nepverhalen? Hoaxes? Wat is waar en wat is echt? Waar mogen we op af gaan, waar moeten we rekening mee houden?

Ik heb geleerd dat de virtuele wereld een onderdeel is van de echte wereld. Onze Millennials en wie daar achter aankomen, maken geen onderscheid meer tussen een face to face gesprek of een conversatie via Facebook., Twitter, Instagram of andere media. Alles loopt door elkaar, dag en nacht, werktijd en vrije tijd. Dat is de revolutie die wij meemaken en zoals alle revoluties, verloopt ook deze chaotisch, maakt slachtoffers, wekt onzekerheid op. Fabels en werkelijkheid lopen door elkaar heen.

Werkt het “echte werk” niet meer? Zeker wel. Hoewel winkels leegstaan en de Haarlemmerstraat nog altijd een trieste aanblik biedt, floreert de online handel, met zijn eindeloze aanbod. En tegelijk: webwinkels die via online handel groot zijn geworden, openen shops die druk bezocht worden, gewoon in winkelstraten. Online is op die manier ook weer tastbaar geworden. Virtueel wordt weer echt.

Of moet ik zeggen: virtueel was al echt? De echte revolutie die zich op dit moment voltrekt loopt via koper, glasvezel, 4G en Wifi en de kleine computertjes die Apple tien jaar geleden in onze broekzak heeft laten belanden en ons dagelijks leven gestalte geven.

En net als in de echte wereld zijn er boeven die je wachtwoord proberen te stelen en je bankrekening willen leeghalen. Figuren die verwarring zaaien en criminelen die verkiezingen manipuleren. In het echte leven moet je oplettend zijn, in de virtuele wereld is het ook oppassen. Ook online moet je niet oversteken zonder eerst even naar links, naar rechts en dan weer naar links te kijken.

Maar oversteken moet je toch; om verder te komen en je doel te bereiken. Ook ondernemend moeten we zo te werk gaan. Je online presence, je online handel, integratie met social media vorm geven en blijven ontwikkelen; vindbaar, zichtbaar zijn. Wat efficiënter kan, efficiënt maken door online oplossingen waar de klant, de patiënt, de leerling, de student ook beter van wordt. Mijn eigen vak, dat van advocaat, is ook uitdagender geworden omdat kennis online gedeeld wordt. De basisinformatie vinden de mensen inmiddels zelf. Alleen de moeilijkere vragen bereiken ons nog. Is dat erg? Juist niet! Het maakt ook ons vak veel interessanter en relevanter. Zo is er in elke branche, elk vak, elk werkgebied wel iets dat door virtuele wereld beter en interessanter wordt. Echt!

Jan Versteegh, voorzitter VNO/NCW Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *