Schakelmomentje

Op 10 maart was het weer zo ver, de grote finale van de jaarlijkse competitie voor de sterkste schakel. Los van wie er wint: het is altijd weer een parade van al het moois dat ondernemend Rijnland te bieden heeft. Het vervult mij met trots dat  VNO NCW Rijnland, ikzelf en mijn collega’s bij TK daarin ook een schakeltje mogen zijn. We werken in een fantastische regio en het evenement dat Harry de Reus veertien jaar geleden heeft bedacht zet dat op een bijzondere manier in het zonnetje. 

Effe schakelen: de winnaar van de Sterkste Schakel dit jaar, Slijterij Adegeest, moest dat ook doen toen ze te horen kreeg dat de hoofdprijs voor haar was. Geweldig! Maar ze kregen de hoofdprijs – naast hun vergaande klantvriendelijkheid – vooral omdat ze hebben durven schakelen door te helpen een winkelgalerij weer tot leven te brengen en mooi te maken, tot groot plezier van de omwonenden. Een groot leegstaand stuk werd weer opgevuld en het bruist en bloeit daar weer.

Schakelen: dat is wat je moet doen als er iets onverwachts op je pad komt. Meestal vraag je daar niet om, maar komt het gewoon op je pad. En het is niet altijd makkelijk, zo’n schakelmomentje. Voor jezelf valt het misschien nog mee, maar als de keuze die je moet maken op een schakelmomentje een hele organisatie raken, dan aarzelt de hand boven de versnellingspook: tandje bij of terugschakelen? Of nog iets anders doen? Iedere organisatie moet tegenwoordig “agile” zijn – beweeglijk. Maar we blijven mensen en hechten aan zekerheden, we houden van reinheid, rust en regelmaat. Als het goed gaat, gaat het toch goed? Ja en nee. Je kunt ook zeggen zolang het goed gaat, gaat het goed. En in het woordje “zolang” schuilt het venijn. Kun je en wil je schakelen als je verandering ziet aankomen? Een goede leider van een organisatie, commercieel, non-profit of overheid, staat erbij stil. Dat deden we laatst ook weer tijdens de jaarlijkse Bilderberg conferentie. Het thema was daar “veerkracht”. Het werd prachtig uitgewerkt door verschillende sprekers en in de discussies, in de zaal en aan de bar.

Als je veerkracht hebt, kan je schakelmomentjes beter aan. Agility, veerkracht, we associëren het met jong zijn. Maar jong blijf je niet altijd, althans niet als persoon. Maar als organisatie kun je wel jong en veerkrachtig blijven, ongeacht de leeftijd. Dat vind ik zelf zo leuk, nu ik als vijftiger – ook al noemen ze vijftig terecht het nieuwe dertig – niet meer piepjong kan noemen, maar wel kan zeggen dat mijn organisatie lekker jong is. En dat wil ik graag zo houden. Een jonge, veerkrachtige organisatie reageert gretig op zijn omgeving. Schakelt als er een schakelmomentje aankomt. Heerlijk vind ik het als je merkt dat na het schakelen dingen beter werken, meer up to date zijn, of state of the art om het nog maar eens in goed Nederlands te zeggen.

De Sterkste Schakel kandidaten laten ook veerkracht zien. Schakelvaardigheid. Stuk voor stuk. Dat vind ik zo inspirerend en ik hoop dat u dat ook vindt en die inspiratie laat doorwerken in uw organisatie.

Jan Versteegh, Voorzitter VNO/NCW Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *