Firma Theo Opdam in Lisse heeft drie kindjes: twee zonen en de zaak

“Mijlpalen? We bestaan eind 2017 25 jaar maar eigenlijk is het één grote mijlpaal geweest al die jaren,” zegt Theo Opdam van de gelijknamige groothandel en verwerker van aardappelen, groente en fruit in Lisse. Toch is 2017 wel extra bijzonder, want dit voorjaar werd de verwerkingsruimte geheel vernieuwd.

Het gesprek met Theo Opdam en zijn zonen Menno en Maurice begint met een korte rondleiding door de vernieuwde productieruimte, met onder andere een gloednieuwe schil- en wasmachine. “We hebben de wanden, plafonds en vloeren glad gemaakt en alle leidingen weggewerkt,” wijst Theo Opdam. “Verder zijn alle werkbanken op werkhoogte gebracht en overal is nu led-verlichting. Hierdoor voldoen we aan alle eisen voor hygiëne en duurzaamheid.”

Topbedrijf
Toevallig is op de dag van het interview iemand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit langs geweest, die niet anders kon constateren dan dat alles in orde is. “De man had helemaal niets op ons aan te merken,” zegt Theo Opdam niet zonder trots. “Als het niet goed is, horen we het ook graag, want daar leren we alleen maar van. Maar de slotconclusie was: een topbedrijf qua hygiëne!”

De in totaal zeven medewerkers van dit topbedrijf snijden, schillen, wassen en verpakken dagelijks aardappelen, groente en fruit. De dagverse producten vinden hun weg naar grootverbruikers in de regio tussen pakweg Schiphol en Leiden. De klanten zijn slagers, bakkers, viswinkels, poeliers, cateraars, cafés, lunchrooms en restaurants. “Allemaal trouwe klanten,” vullen Maurice en Menno aan. “Het verloop is minimaal. Hoe dat komt? We bieden service, leveren op tijd en denken mee met de klant. Als de sperziebonen te duur zijn, zoeken we naar alternatieven. En alles is vers. We snijden niets op voorraad. Alles wordt ’s morgens vroeg klaargemaakt en gaat nog dezelfde dag de deur uit.”

Genieten
“Het is prachtig werk waarvan ik echt kan genieten,” zegt Theo (inmiddels 68). “Je moet plezier hebben in je werk, anders kun je het niet opbrengen om dat, van kinds af, dag in dag uit te doen. Als ondernemer ben je altijd bezig, 24 uur per dag en zeven dagen per week. Ik doe dit werk sinds mijn dertiende, eerst bij mijn vader in de groentezaak, tot ik 25 jaar geleden ben gaan leveren aan de horeca. Ik ben samen met mijn vrouw en een paar klanten begonnen, nu zitten we op zeven man en zo’n tachtig klanten. Sinds 2015 zitten mijn twee zonen in de zaak.” Lachend: “Ik heb drie kindjes: mijn twee jongens en de zaak.”

Waar eindigt het? Theo: “Dat hangt van de klant af. Wat die vraagt leveren we, tegenwoordig bijvoorbeeld groentesalades met saus. Een ander mooi voorbeeld is wat we doen voor ijsgroothandel De Jong’s IJs uit Gorredijk, bekend van de ijskarretjes op onder andere de Keuken-hof en grote landelijke evenementen.

In het assortiment zit onder meer ijs met fruit, dat wij dagelijks mogen leveren. Dat doen we nu drie jaar. Gebleken is dat wij en de ijsgroothandel echt een gouden duo zijn. We hopen dat dit nog lang zo mag blijven.”

Firma Theo Opdam
De Ruijterstraat 8
2161 TB Lisse
T 0252 – 414 529
I www.theoopdam.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *