VvE Company ondersteunt besturen van VVE’s met bijzonder brede dienstverlening

“De generatie eigenaren van gezamenlijk bezit die het beheer helemaal alleen willen dragen begint uit te sterven,” zegt Lennart van der Wilk. Samen met Hans de Ridder vormt hij de directie van VvE Company, een bedrijf dat zich geheel heeft toegelegd op het ondersteunen van Verenigingen van Eigenaren (VVE’s). “Het is een mooi specialisme, in een markt die zich ontwikkelt en waarvan de diensten in alsmaar grotere mate worden afgenomen.”

VvE Company is niet de enige dienstverlener voor VVE’s. “Tussen Amsterdam en Den Haag zijn er vele tientallen. Ze (zijn) ontstaan als afsplitsing van verzekeringsadviseurs, accountantskantoren en secretariële dienstverleners. Er zit nog ruimschoots groei in de markt, maar daar zijn wij als VvE Company niet bewust mee bezig. Wij willen vooral goed bezig zijn voor bestaande klanten.” Zoveel VVE dienstverleners als er zijn, zoveel smaken zijn er in type dienstverlening. “Maar als je verschillende soorten VVE’s wilt kunnen bijstaan, dan moet je juist zoveel mogelijk disciplines in huis hebben. Wij staan voor onze klanten klaar met financieel, juridisch, energie en bouwkundig advies, onze technische dienst stuurt diverse onderhoudsbedrijven aan en wij hebben mensen voor administratief/secretariële uitvoering. Maar tegelijkertijd willen wij niet te groot worden, want dan verliezen wij het contact met de klant.”

Expertise inkopen
Vroeger had je een Vereniging van Eigenaren van een appartementsgebouw of een stuk grond die jaarlijks onderling de afspraken over onderhoud en beheer vernieuwden. Hoe ingewikkeld kan het zijn? De Ridder: “Dat is in essentie nog steeds zo. Maar de neiging van de maatschappij om advies en uitvoering op allerlei zaken in te kopen is nu eenmaal gegroeid. Ook bij VVE’s. Daar komt bij dat mensen elkaar en dus ook hun VVE besturen scherper in de gaten houden. De generatie eigenaren die het onderling wel oplossen begint uit te sterven.”

Van der Wilk en De Ridder zeggen het zonder dat te veroordelen. Zij constateren namelijk ook dat door regelgeving zaken niet makkelijker zijn geworden. “Wetgeving is strenger geworden. Als VVE moet je alsmaar zorgvuldiger handelen en dat handelen alsmaar vollediger documenteren. Daardoor komen zaken onder een vergrootglas te liggen.”

Oliemannetje
“Wij helpen bestuursleden van VVE’s op allerlei terreinen. Hoe zet je onderwerpen op de agenda van de vergadering? Heb je bouwkundig advies nodig? Zoek je een nieuwe onderhoudsdienst? Heb je advies over teruggave energiebelasting – kan zomaar tienduizenden euro’s opleveren – nodig? Wil je gezamenlijk zonnepanelen aanschaffen? Van klein tot groot: ieder onderwerp moet op een gepaste manier afgehandeld worden en VvE Company begeleidt dat.” Het betekent dat het werk voor de medewerkers enorm gevarieerd is. “Klanten geven mij enorm veel energie,” zegt Van der Wilk, “ook wanneer bestuursleden mij in het weekend bellen met een vraag of een kwestie. Misschien is het simpel op te lossen met de storingsdienst, maar soms ontdek je met aandacht en doorvragen dat er meer achter zit.

Omdat wij pure dienstverleners zijn proberen we altijd zo oplossingsgericht mogelijk te werk te gaan bij zaken die binnen een VVE spelen.Daarmee zijn wij dus ook het oliemannetje dat schijnbaar onoverzichtelijke kwesties helpt wegwerken – binnen het redelijke en billijke en de mogelijkheden van wet- en regelgeving.”

Afstand en betrokkenheid
Hoe bewaart VvE Company deze gepaste afstand ten opzichte van hun opdrachtgevers. Zij hebben uit de aard der zaak een flinke kennisvoorsprong op bestuursleden van VVE’s én zij zijn als dienstverleners tóch sterk betrokken bij hun opdrachtgevers? De Ridder: “In het vergaderseizoen wonen wij alle vergaderingen bij. Dat vergaderseizoen sluiten wij af met evaluaties binnen ons eigen team. Dan analyseren wij gebeurtenissen en stellen wij onszelf de vraag: wat doen wij eigenlijk voor wie?”

VvE Company
Lageweg 37 g1
T 071 – 402 6021
E [email protected]
W www.vvecompany.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *