Leapfrog 3D printers: sneller, preciezer, schoner, goedkoper

Annemarie Schouten is sinds 1 augustus algemeen directeur van 3D-printer producent Leapfrog en zij heeft de hele wereld in haar vizier. Klanten van Australië tot de Verenigde Staten en alle mogelijke bedrijven daartussen staan te springen om hun machines te gebruiken. “3D printen is ‘hot’ en het is fantastisch om vanuit Alphen aan den Rijn aan zo’n revolutionaire ontwikkeling mee te doen.”

Wát maakt 3D printen nu eigenlijk zo spannend? “Kort samengevat: deze technologie gaat hele bedrijfstakken veranderen” zegt Schouten. “Voor ontwerpers, ingenieurs, architecten, in onderwijs en zorg en sommige retail is 3D ‘disruptive’.” Schouten gebruikt veel Engelse termen. “Neem mij niet kwalijk, maar ik spreek zo’n beetje de hele dag Engels met al onze internationale klanten.” ‘Disruptive’ is de mooist te vertalen term. Het betekent verstorend in het Nederlands. “Gebruik maken van 3D printen gaat daar zaken op zijn kop zetten.”

Sneller, schoner, preciezer, goedkoper
Protheses, maquettes, het model van een motor, een kniegewricht, auto-onderdelen, het ligt er allemaal in Alphen. “Met 3D printen kan iedereen met een CAD/CAM programma vrijwel onmiddellijk maken wat hij ontwerpt. Dat scheelt om te beginnen veel tijd. Maar het scheelt ook materiaal: er wordt niet gehakt, gezaagd of gefreesd. Minder materiaal betekent minder energiegebruik bij vervoer en fabricage. Dat is heel veel schoner. Tenslotte kan er – met name in de medische hoek – preciezer -worden gewerkt. In Australië hebben wij een klant die op basis van 2D scans een print maakt van het bot waaraan een chirurg moet werken.”

De voordelen van 3D printen en de nieuwe mogelijkheden zijn inmiddels aardig bekend. “Niet alleen technici denken erover na. Ook adviseurs van bedrijven krijgen door hoe het bedrijfstakken op zijn kop gaat zetten. Zo denkt UPS erover om overal op de wereld 3D printers neer te zetten. Dat scheelt het verzenden van een pakje.”

‘Mensen willen graag bij ons werken’
Leapfrog is een piepjonge fabrikant, met een lange ervaring in machinebouw. Het bedrijf is opgezet door Martijn en Piet Otten, eigenaren van AV Flexologic. Dat bedrijf levert al vijftig jaar slimme machines aan drukkers. “Toen zij slechts vijf jaar geleden zelf een 3D printer nodig hadden hebben zij die zelf ontwikkeld. Die namen zij vervolgens mee naar een beurs, waar de belangstelling zo groot was, dat Leapfrog gestart kon worden. Het eigen fabricaat 3D printers is robuuster dan de consumenten-modellen van toen en flink goedkoper dan de industriële modellen van andere aanbieders. Leapfrog groeit onder de vleugels van AV Flexologic uit en heeft inmiddels veertig medewerkers.” Veel van de medewerkers komen, net als Schouten uit Amsterdam. “Wij hebben geen probleem met het vinden van nieuw personeel: men komt heel graag bij ons werken.”

Hóe verover je de wereld?
Leapfrog heeft de hele wereld in haar vizier. Maar wáár begin je? “Het eerste idee was printers verkopen aan consumenten, zodat die zelf thuis konden knutselen. De industriële wereld kreeg er meer oog voor, dus wij hebben de bakens verzet.” Wát het product doet is duidelijk en er is een goed idee over het soort branches dat daar het eerst iets mee kan. “Eigenlijk is het een luxeprobleem, want klanten weten ons in groeiende mate spontaan te vinden. Maar wij willen ook bewust mikken op het ontwikkelen van specifieke bedrijfstakken. Per branche ontwikkelen wij met een eindgebruiker een toepassing van onze machines, hun wensen en onze software. Wij maken afspraken over de manier waarop wij samen het succesverhaal on- en offline delen. Dat is voor die eindgebruikers ook interessant. En bij het ontwikkelen van dit soort voorbeelden werken wij samen met onze distributeurs in de wereld en met kennispartners als de TU Delft.”

Leapfrog 3D Printers
H. Kamerlingh Onnesweg 10,
Alphen aan den Rijn
T 0172 503 625
E [email protected]
W www.lpfrg.com

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *