Krijgsmacht in onmacht: Het gebroken geweertje

Wij verzaken als land binnen de NAVO gigantisch voor wat betreft onze defensieverplichtingen. Dat is bijna het enige waarmee ik het met president Trump eens ben. Al jaren zouden wij namelijk volgens afspraak 2% van het Bruto Binnenlands Product aan Defensie besteden. We halen al decennia niet eens de 1%, terwijl niemand het er over heeft hoeveel we daardoor inmiddels voor miljarden euro’s aan achterstallig onderhoud hebben. Zo worden wij als West-Europa steeds kwetsbaarder en we mogen er dan ook niet meer op rekenen dat de Verenigde Staten ons komen helpen als bijvoorbeeld Poetin of Erdogan raar gaat doen.

Oud-minister Jeanine Hennis-Plasschaert, liet het hele leger in kwaliteit en kwantiteit uitkleden. Wat er nog aan materieel is, staat in Verweggistan. De gevolgen hebben we door de twee dode militairen in Mali kunnen ervaren. Zo verkeren we nu misschien wel in een zelfde – of nog enger – tijdsmoment als dat van voor de Tweede Wereldoorlog, namelijk dat van ‘Het Gebroken Geweertje’. In Nederland en België werd dat toen als speld gedragen door de leden van een grote antimilitaristische beweging, pacifisten, die de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog niet meer herhaald wilden zien. In mijn optiek waren dat mensen zonder veel verstand, want wat dachten zij op te lossen door het leger op te heffen? Had dat WOII tegengehouden? Overigens is dat de beweging van waaruit Groen Links is ontstaan, dat u het maar even weet. Deze club van de zichzelf tot idool verkozen Jesse Klaver wil niets aan ons leger uitgeven.

Het meeste van dit materieel rijdt, vaart of vliegt ook nog eens niet meer, omdat met de onderdelen van het ene, het andere aan de gang wordt gehouden. Munitie is er zelfs niet meer om te oefenen, laat staan voor als die nodig is. De partijen die wel in Defensie willen investeren, zijn in grootte van miljarden euro’s volgordelijk: VNL (5), SGP (3), CDA (2,1) en CU (2). De rest is blind voor de actualiteit en wil dat minimaal of helemaal niet, terwijl zelfs de VVD (1), de partij van de minister van Defensie, ver achterblijft.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik word hier stil van en heb er dan ook niet teveel woorden voor. Het verhaal van de maakbaarheid van een maatschappij voor onze kindskinderen wordt nu echt bewaarheid, maar dan wel in de verkeerde zin des woords. Ook de machocultuur van ons leger wordt nu in uitstraling aangetast, door het aanstellen van twee vrouwen als bewindspersoon, minister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser.

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @MENNOSMITSLOO

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *