Farmaceutische bedrijven naar Leiden vanwege Brexit

Deel dit artikel

De Leidse regio moet zich voorbereiden op de komst van zeker ’drie à vier’ grote bedrijven die nauwe contacten hebben met het Europese medicijnagentschap EMA. Dat zegt directeur Rinke Zonneveld van de regionale ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter (IQ).
Zonneveld heeft een ’hele forse lijst’ aangelegd van test- en adviesbureau’s en andere bedrijven die werk voor EMA uitvoeren, en die nu in de regio Groot-Londen zijn gevestigd. IQ voert dezer dagen diepte-interviews met bedrijven op het Leidse Bio Science Park om erachter te komen welke Britse geneesmiddelenproducenten belangstelling hebben om in het kielzog van EMA de sprong over de Noordzee te wagen.

Welke bedrijven IQ in het vizier heeft, wil Zonneveld niet zeggen. ,,We willen andere Europese regio’s die ook clusters van biotechbedrijven hebben, niet wijzer maken.’’

Het is echter geen geheim dat grote Britse farmaceutische multinationals zoals AstraZeneca en GlaxoSmithKline en het Japanse Eisai, dat nabij Londen het Europese hoofdkwartier heeft, miljoenen euro’s hebben uitgetrokken om laboratoria en testfaciliteiten op het Europese vasteland te openen. Ze willen na de Brexit toegang houden tot de Europese markt.

De combinatie van EMA, Schiphol en het Bio Science Park is volgens Zonneveld ’ijzersterk’. Brussel is in zijn ogen de grootste concurrent.

Geef een reactie