Basis Bedrijfshuisvesting over markt bedrijfspanden

De markt van bedrijfspanden profiteert van de aantrekkende economie en liet in 2017 een overwegend positief beeld zien. Sander Zwaan, partner bij Basis Bedrijfshuisvesting, belicht de markt van winkels, kantoren en bedrijven in Leiden en Katwijk en omliggende plaatsen.

Retailbranche
“Winkeliers hebben het nog steeds moeilijk,” zegt Sander Zwaan. Dit ondanks het hogere consumenten-vertrouwen en de hogere bestedingen. “De verkoop via internet neemt nog steeds toe en ook door de vergrijzing neemt het publiek in de winkelstraten af. Hierdoor staat de retailmarkt onder druk. Maar tegelijkertijd zie je dat mensen blijven winkelen, zeker in aantrekkelijke winkelgebieden, zoals in Leiden in combinatie met de musea, grachten en de aanwezige horeca, of in Katwijk met de duinen en de boulevard.” Dat Leiden in trek is bij het winkelend publiek, merkt Basis Bedrijfshuisvesting duidelijk, mede dankzij de aantrekkende economie. Zo komen er nieuwe winkels op de Leidse Aalmarkt. Zwaan: “H&M en Scotch & Soda hebben daar onlangs een pand van ons gehuurd. Maar ook op de Haarlem-merstraat gaan er na een periode van leegstand weer winkels open, bijvoorbeeld van Bershka, een modeketen van het Spaanse modeconcern Inditex, dat ook online sterk is.” De verwevenheid van winkels met internet neemt steeds meer toe, signaleert Sander Zwaan.

“Merken die vooral online sterk aanwezig zijn, bijvoorbeeld het bekende Coolblue, openen steeds vaker ook fysieke winkels. Hieruit blijkt dat de winkels niet zullen verdwijnen. Dat zien we ook in Katwijk aan Zee, waar we recent in de Badstraat een winkelpand aan Shoeby hebben verhuurd. Ook dat is een keten die sterk aanwezig is op internet. Voor het kernwinkelgebied in Katwijk aan Zee is het spannend of de bibliotheek zich daar al dan niet zal vestigen. Dit zal rond de zomer duidelijk moeten zijn. Als dit doorgaat zal er nauwelijks nog leegstand zijn.” De voormalige bibliotheek in Katwijk aan den Rijn is al verkocht door Basis aan de firma Van Rhijn Bouw.

Kantorenmarkt
Leiden heeft van oudsher een sterke kantorenmarkt, maar de voorraad is ‘opgedroogd waardoor nu een tekort dreigt’, zo signaleert Sander Zwaan. “Mede doordat veel kantoren de afgelopen jaren zijn getransformeerd in woningen. Dit is een trend die met name in grote steden zichtbaar is. Het beschikbare aanbod is met 1,1 miljoen m2 gedaald, dat zijn bijna 160 voetbal-velden. Maar er zijn wel plannen voor nieuwbouw, onder andere rond NS-station Leiden Centraal. Ook elders in Leiden zijn nog wel kantoren beschikbaar, bijvoorbeeld op de Lammenschansweg. Daar hebben we recent voor een investeerder een kantoor aangekocht, waar nog zo’n 800 m2  kantoor beschikbaar is voor verhuur.”

Bedrijvenmarkt
De markt van bedrijfspanden gaat heel goed, zegt Sander Zwaan over dit marktsegment. “Er is een tekort aan bedrijfspanden in Leiden, doordat daar de focus meer ligt op kantoren, bioscience, het LUMC en de universiteit. Daar profiteren de omliggende gemeenten van. Met name logistieke dienstverleners vestigen zich er. Zij groeien als gevolg van de verkoop op internet en zijn daarom op zoek naar bedrijfs-ruimtes. Zo hebben we bijvoorbeeld op het Katwijkse bedrijven-terrein Katwijkerbroek pas een pand van 2635 m2 verhuurd aan post- en pakketbedrijf Koninklijke PostNL.”

Ook elders in de regio is Basis Bedrijfshuisvesting actief. Zo komen er op het voormalige MEOB-terrein in Oegstgeest een vestiging van bouw-markt Praxis, van tuincentrum De Bosrand en 26 bedrijfsunits die binnen twee weken vanaf tekening waren verkocht. Een consortium van diverse bedrijven ontwikkelt dit nieuwe terrein naast transportbedrijf Van der Luit in Oegstgeest.

Ook in Katwijk op bedrijventerrein ’t Heen komen nieuwe bedrijfsunits, die binnenkort in de verkoop gaan. Onder de naam The Box Katwijk worden deze gehuisvest op het voormalige Northgo-terrein in ’t Heen, waar ook Gamma een nieuwe vestiging opent. “Je merkt aan alles dat de economie weer is opgebloeid,” constateert Sander Zwaan.

IN HET KORT
Basis Bedrijfshuisvesting
Basis Bedrijfshuisvesting is de grootste bedrijfsmakelaar in de regio. Het bedrijf, dat in 2018 dertig jaar bestaat, heeft kantoren in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda en houdt zich bezig met verhuur, verkoop en taxatie van bedrijfspanden. Basis kent de regio Rijnland als zijn broekzak en heeft een sterk netwerk. Deze zomer opent de bedrijfsmakelaar, mede ingegeven door nieuwe regelgeving, een zelfstandig opererende afdeling voor taxaties. Basis is ook sterk in het beheer van commercieel vastgoed voor vastgoedfondsen en particuliere beleggers.

Basis Bedrijfshuisvesting
Vrijheidslaan 35
2321 JR Leiden
T 071 – 523 32 77
E [email protected]
I www.basis.nl

Geef een reactie