Wil je wel blijven doorleven op Facebook als je er zelf niet meer bent?

Tijdens je vakantie maak je vast intensief gebruik van sociale media. Net als miljoenen anderen. Wie zet er nou geen vrolijke vakantiefoto’s op Instagram of checkt in op Facebook bij die hipsterstrandtent? Jij wel? Dan zou het goed zijn om na te denken over wat er later moet gebeuren met al die posts, foto’s en berichtjes, als je er zelf niet meer bent. Je accounts op de sociale media zijn ook een onderdeel van je erfenis en jij kunt nu bepalen wat er later mee gebeurt.

Bijna iedereen heeft een digitale erfenis: sociale media accounts, alles wat je in de cloud bewaart, zoals foto’s, filmpjes en documenten, maar ook je online tegoeden bij Paypall en webshops. Als je niks regelt is de kans groot dat je online blijft doorspoken en dat je digitale erfenis weglekt of onbereikbaar blijft voortleven. Immers, hoe weten je nabestaanden waar je digitale erfenis uit bestaat, waar ze die  kunnen vinden en hoe ze er toegang toe krijgen? En het belangrijkste: hoe weten ze wat jij wilt dat er met jouw digitale erfenis gebeurt?

Er een redelijk eenvoudige oplossing. Als je toch bij de notaris langsgaat om je testament te regelen, zorg dan meteen ook voor je digitale erfenis. In je testament kun je namelijk vastleggen wat er moet gebeuren met je accounts op sociale media. Moeten deze online blijven? Offline gezet worden? Of wil je dat ze worden omgezet in een herdenkingspagina? Dat kan bijvoorbeeld bij Facebook. Je kunt in je testament je nabestaanden informeren over hoe ze toegang krijgen tot je online erfenis, wie de digitale zaken moet regelen en wie jouw foto’s erft.

Willem van den Eijkel
Notaris
Verhees Notarissen, Katwijk
www.verheesnotarissen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *