Genomineerd voor De Sterkste Schakel 2019: Audio Van Hooidonk in Leiden

“Het geeft veel voldoening als mensen zich vermaken tijdens het spelen van lekkere muziek,” zegt Anton van Hooidonk, gevraagd naar het aantrekkelijke van zijn werk: het verzorgen van licht en geluid tijdens evenementen en optredens van bands.  “Daarom is het gewoon hartstikke leuk om te doen.”

Al zo’n dertig jaar verzorgt Leidenaar Anton van Hooidonk het licht en geluid tijdens evenementen, theatervoorstellingen en optredens van bands, in eerste instantie op deeltijdbasis maar inmiddels fulltime. “Het is begonnen in de hobbysfeer. Dat is langzaam uitgegroeid tot wat het nu is, hoofdzakelijk dankzij mond-tot-mondreclame.” En dan met een knipoog: “En soms, wanneer een bandlid zich afsplitste, had ik opeens twee klanten.”

Saint-Tropez en Cannes
Zijn werkzaamheden brachten Anton de afgelopen jaren op veel plaatsen in Nederland en daarbuiten wanneer hij meereisde met bandleden naar optredens. Terugkerende evenementen zijn Leidens Ontzet op 3 oktober, Koningsdag, de paardenmarkt van Voorschoten en festivals tijdens Hemelvaart en Pinksteren. “Veel horecagelegenheden ken ik van binnen en van buiten,” zegt Anton. “Tegenwoordig kom ik behalve in Nederland vooral nog in België en Luxemburg, maar in het verleden reisde ik ook naar bijvoorbeeld Zweden en de VS. En ik maakte reisjes naar Zuid-Frankrijk, naar Saint-Tropez voor een bruiloft en naar Cannes, waar ik het geluid verzorgde op een meerdaagse onroerendgoedbeurs.”

De service die Audio Van Hooidonk biedt, samen met ingehuurde zzp’ers en stagiairs van het ROC, beperkt zich niet tot het assisteren bij optredens alleen. In de bedrijfslocatie aan de Leidse Ananasweg, centraal gelegen in de Randstad en met voldoende parkeergelegenheid, bevinden zich vijf goed geïsoleerde oefenruimtes, die bands zeven dagen per week kunnen huren. Desgewenst kunnen de bandleden er ook hun instrumenten opslaan en laten repareren. “Ja, je kunt dat beschouwen als een vorm van totaalservice,” zegt Anton. “Met als leuke bijkomstigheid dat de leden van de verschillende bands die hier oefenen elkaar helpen, bijvoorbeeld op IT-gebied. Ik bied een optimale oplossing voor elk budget, oftewel: leuk geluid voor een leuke prijs.”

Van analoog naar digitaal
In de loop van de jaren heeft Anton van Hooidonk het vak behoorlijk zien veranderen. Apparatuur is lichter geworden, waardoor het sjouwwerk minder zwaar is geworden. Analoge apparaten maakten plaats voor digitale computerapparatuur. En verder is de duurzaamheid verbeterd dankzij de komst van led-verlichting en energiezuiniger apparaten. “Dankzij cursussen die leveranciers geven, blijven we bij en kunnen we op vakkundige service blijven bieden. Uiteindelijk geeft dat de doorslag bij de keuze voor ons.”

“Ik speel zelf in een band als gitarist en weet dus waar muzikanten tegenaan lopen en waar ze behoefte aan hebben tijdens optredens,” zegt Anton van Hooidonk aan het einde van het gesprek. “Het is gewoon hartstikke leuk om iedereen te helpen. Ik ga daarom nog wel een tijdje door de komende jaren. Of dat op deze locatie is, weet ik niet. Er zijn al langere tijd plannen om op deze plek huizen te bouwen, maar dat voorstel moet nog steeds door de gemeenteraad. We zien wel wat het wordt. Ik hoef hier niet weg.”

Audio Van Hooidonk
Ananasweg 30
2321 DC Leiden
T 06-14 89 23 46
E [email protected]
I www.audiovanhooidonk.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *