Foto downloaden, niet zomaar doen!

Een startende ondernemer die zich bezighoudt met de in- en verkoop van landbouwmachines, waaronder tractoren, heeft op internet toepasselijke foto’s voor zijn website gevonden. Een foto van een mooie tractor plaatst hij op zijn website.

Auteursrecht
Vrij snel daarna krijgt de ondernemer een brief van een advocaat, die optreedt namens de fotograaf. De fotograaf is auteursrechthebbende, wat betekent dat hij als enige recht heeft om de foto openbaar te maken (op internet of in een tijdschrift), tenzij de fotograaf toestemming heeft gegeven of zijn recht heeft overgedragen, bijvoorbeeld aan de opdrachtgever voor wie de foto is gemaakt.

Opdrachtgever
Deze specifieke foto van een tractor had de fotograaf in opdracht gemaakt. De opdrachtgever heeft betaald voor de foto en heeft daarmee ook het recht gekregen om de foto’s te gebruiken. Iemand anders, zoals deze startende ondernemer, heeft dat recht dus niet, althans, niet zomaar.

Licentievergoeding
Als de ondernemer wel toestemming had gevraagd aan de fotograaf om de foto te mogen gebruiken voor zijn website, had hij die wellicht gekregen, maar dan had hij daarvoor wel moeten betalen. Dat is een zogenaamde licentievergoeding. Dan had hij ook de naam van de fotograaf moeten vermelden. De fotograaf loopt nu inkomen mis. Volgens rechtspraak kan de fotograaf 125% van de gebruikelijke licentievergoeding vorderen op – in dit geval – de ondernemer. Verder mag de ondernemer de foto niet meer gebruiken en moet hij deze onmiddellijk van zijn website halen.

Wat nu?
De startende ondernemer is enorm geschrokken van de brief van de advocaat en van de hoge vordering. Hij heeft onmiddellijk de foto van de website gehaald, en dacht dat het daarmee wel geregeld zou zijn. Toch was de kous daarmee niet af. De fotograaf wilde afzien van een rechtszaak omdat de foto zo snel van de website was gehaald, maar de fotograaf had daarvoor wel kosten gemaakt en wilde daarom een vergoeding ontvangen.

De zaak is geregeld, er is een bedrag betaald, maar dit was een harde les voor de ondernemer. Wil je dit voorkomen, check dan eerst goed of je foto’s van internet wel zomaar mag gebruiken.

Fleur van Tol
Senior Jurist
JAN@ Accountants & Adviseurs
www.jan.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *