De DGA als melkkoe?

Prinsjesdag 2018. Opeens kwam daar een maatregel uit de hoge hoed die niemand verwacht had: alle schulden die een directeur grootaandeelhouder (DGA) aan zijn B.V. heeft en die hoger zijn dan € 500.000 worden belast. Oeps!

De DGA staat wel al langer in the picture bij de belastingdienst, maar de soep werd nooit zo heet gegeten als nu staat te gebeuren. Wat staat er te gebeuren en wat is het verschil met de situatie zoals die nu geldt?

Als aandeelhouder van een vennootschap is het heel makkelijk om geld op te nemen van je eigen B.V. voor privé doeleinden. Daarbij kan het gaan om aankoop van een huis, een verbouwing of een mooie cruise naar zonnige oorden. Die dingen kunnen lang niet altijd vanuit het salaris betaald worden. Als er in de B.V. dan toch geld genoeg is, is het wel zo makkelijk om daar het geld vandaan te halen. 

De belastingdienst keek altijd al extra naar dergelijke leningen of rekening-courantverhoudingen. Daarbij was het van belang of bij het uitlenen van het geld zakelijk gehandeld was: is er rente afgesproken, zijn er zekerheden afgesproken en kan het geld terugbetaald worden. Zeg maar die dingen waar je als ondernemer ook naar zou kijken als je geld aan een ander uit zou lenen. Was bijvoorbeeld de rente te laag, dan kon de belastingdienst een hogere rente vaststellen, passend bij het risico dat over de vordering gelopen werd.

Vanaf 1 januari 2022 wordt de belastingdienst een stuk strenger. Heb je bijvoorbeeld € 1,1 miljoen geleend bij je B.V. dan moet over € 600.000 (het meerdere boven € 500.000) met de fiscus worden afgerekend. Gelukkig tellen leningen voor de eigen woning niet mee, maar alle andere schulden die je in privé aan de B.V. hebt, wél. 

2022 is nog een paar jaar weg en dus is er tijd om op de maatregel voor te sorteren. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door voor die tijd dividend uit te keren. Het is het handigst om daarmee niet te lang te wachten, want het huidige tarief voor de dividendbelasting van 25% gaat in 2020 omhoog naar 27,3% en is vanaf 2021 28,5%. Dat scheelt voor een netto dividenduitkering van € 600.000 zomaar bijna € 40.000.

Peter de Boer
Accountant Administratieconsulent
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *