Financiële lening voor klein zakelijk verkeer

Zelfstandige ondernemers die een startkapitaal nodig hebben krijgen vaak geen voet aan de grond bij grote financiële instellingen. Probleem? Ja, want een zelfstandige onderneming zonder personeel is vaak als eenmansbedrijf risicovoller voor reguliere financiële verstrekkers. Waar liggen dan de mogelijkheden voor een startkapitaal voor zzp’ers?

Kleine financiële leningen

Een startende zelfstandige onderneming wordt als eenmanszaak afgerekend op de eigen financiële inbreng in de onderneming. Kleine ondernemingen die niet altijd grote financiële kapitaal nodig hebben zoeken vaak kleine financiële middelen die het opstarten van het bedrijf vergemakkelijken.

Particulier lenen
Een start maken met een klein bedrag is vaak snel zelf geregeld door de zzp’er en het wordt steeds gemakkelijker om dit te krijgen via particuliere krediet kantoren voor een snelle manier van geld lenen bij een laag startkapitaal.
Normaal gesproken bestaan deze kantoren alleen voor persoonlijke leningen maar staan, dankzij de groei in kleine zelfstandige ondernemingen, ook open voor kleine bedrijfskredieten.

Crowdfunding

Crowdfunding is ook een optie voor startende ondernemers waarbij de zzp’er zich aanmeldt bij een crowdfundingplatform en kiest hierbij de tegenprestatie op de investeerders die via het platform investeren in de onderneming. De meest gangbare vormen van crowdfunding zijn:

 • lenen: lening waar rente over betaald wordt
 • doneren: bij het ontvangen geld hoeft geen tegenprestatie gegeven te worden
 • investeren: de investeerders krijgen een vergoeding
 • reward-based: als tegenprestatie wordt een niet financiële dienst verleend
 • converteerbare lening: de tegenprestatie in financiële middelen is vrij in te zetten als aandelen of aflossing

Grote financiële leningen
Een grote lening is vaak risicovoller waar banken zelf niet zomaar de deur openzetten. Maar dankzij overheidsbemiddeling is dat steeds vaker mogelijk voor kleine startende ondernemingen. Dankzij deze bemiddeling staat de overheid garant voor de ondernemer.

Borgstelling MKB Kredieten

De regeling Besluit Borgstelling MKB Kredieten steunen startende ondernemers bij hun financiële kapitaal verzorging bij de grote banken.

De BMKB stelt wel criteria waaraan de onderneming moet voldoen:

 • de onderneming heeft voldoende toekomstperspectief
 • er is onvoldoende zekerheid waarbij banken geen lening verstrekken
 • de onderneming mag niet behoren tot de volgende sectoren: gezondheidszorg, financiële dienstverlening, verzekeraars, overheid gerelateerde beroepsuitoefening en land- & tuinbouw.


Qredits

Een ander model van de overheidsbemiddeling is Qredits waarbij er krediet verstrekt kan worden door de banken en kan de onderneming begeleiding krijgen bij het financieel gezond houden van hun startende onderneming.

Het voordeel van Qredits is dat het geen winstoogmerk heeft als financiële instelling en is daarmee een stichting en geen bank. Daarbij helpt Qredits niet alleen met financiële middelen maar ook met het bieden van coaching en ondernemerstools.

Qredits is uitsluitend bedoeld voor:

 • (startende) ondernemers die geen toegang hebben tot de financiële dienstverlening van reguliere financiële vertrekkers
 • het starten van ondernemingen te stimuleren en ondernemers meer kans te bieden in hun ontwikkeling
 • ondernemingen door te laten groeien naar de reguliere financiële sector

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *