Kruyt BV partner energieneutraal bouwen

Energiezuinige woningen, luchtdicht bouwen en nul op de meter zijn begrippen die niet meer weg te denken zijn in de bouw. Maar hoe zorg je er als aannemer voor dat je voldoet aan de normen die hiervoor nu en in de toekomst gelden? En hoe voorkom je dat je achteraf aansprakelijk gesteld wordt voor niet gehaalde normen?

De energieprestatie van een woning of andersoortig gebouw wordt tot op dit moment bepaald met behulp van de zogeheten EPC-berekening (energieprestatiecoëfficiënt). Om hieraan te voldoen, dienen aannemers luchtdicht te bouwen. Dit houdt in dat kieren tussen bijvoorbeeld kozijnen, wanden, vloeren en daken luchtdicht moeten worden gemaakt om warmteverlies en onbedoelde luchtstroming te voorkomen. In 2020 wordt de EPC-berekening voor nieuwbouw vervangen door de BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) waarbij de maximale energiebehoefte van woningen of gebouwen wordt bepaald op basis van het voorgeschreven aantal kWh/m2/jaar.

Norm niet gehaald, claims indienen

“Wij kunnen aannemers volledig adviseren en ondersteunen op het gebied van EPC- beoordeling in relatie tot luchtdicht bouwen,” zegt Ben van den Kommer, verkoopleider bij Kruyt BV, leverancier van onder andere hang- en sluitwerk en aanverwante artikelen voor de bouw. “Drie van de vier nieuwbouwhuizen voldoen namelijk niet aan de EPC-eis, blijkt uit onderzoek. Daar komt bij dat huizenkopers steeds mondiger worden en collectief communiceren met aannemers tijdens en na de bouw. Zij laten tegenwoordig zelf testen of hun nieuwgebouwde woning aan de EPC-eis voldoet. Om te voorkomen dat zij achteraf claims indienen bij de bouwer, kunnen wij tijdens de bouwfase een blowerdoor- of thermografietest laten uitvoeren.”

Aanvullend biedt Kruyt de aannemer nog meer diensten. Hiertoe is het Leiderdorpse bedrijf een samenwerkingsverband voor luchtdicht bouwen volgens de norm aangegaan met uitvoerend kennispartner Afdichtingindebouw BV in combinatie met Soudal, een wereldwijd opererende Belgisch fabrikant van materialen voor luchtdicht bouwen, zoals flexibel PUR-schuim, luchtdicht-coatings, gevelkitten, lijmen, tapes en afdichtingsbanden. Van den Kommer: “Samen met deze partners bieden wij verschillende diensten aan, variërend van advies en training van medewerkers, het leveren van de benodigde productsystemen, controle tijdens de bouwfase en zelfs het volledig professioneel aanbrengen van de geadviseerde productsystemen.”

Voorbeeldproject

Een mooi voorbeeld van een project waaraan Kruyt zijn bijdrage heeft geleverd, is de transformatie van een schoolgebouw in de Friese gemeente Smallingerland door het Rotterdamse bouwbedrijf Meerbouw, afgelopen zomer. Het bouwbedrijf zorgde voor een goed geïsoleerde bouwschil met een energiezuinige ventilatie- en verwarmingsinstallatie. Meerbouw heeft hiervoor een duurzaam en financieel aantrekkelijk concept bedacht, dat kant-en-klaar wordt aangeboden aan opdrachtgevers die verouderde panden willen renoveren. Dankzij dit concept veranderde het oude schoolgebouw in een fris en modern gebouw dat aan alle eisen voldoet op het gebied van energieneutraal bouwen.

“Meerbouw heeft met dit concept als eerste een nul-op-de-meterschool gebouwd,” zegt Van den Kommer niet zonder trots. “Wij zijn blij dat we een steentje hebben kunnen bijdragen aan dit voor Meerbouw zo mooie resultaat.”

Wereld verandert

Ben van den Kommer, afsluitend: “De wereld verandert snel. Duurzaamheid is een steeds belangrijker speerpunt. Aannemers die daar op een goede manier invulling aan willen geven, kunnen bij Kruyt terecht voor advies en uitvoering. Wij zijn er samen met onze luchtdichtbouwen- partners klaar voor.”

Kruyt Bouw en Industrie
Touwbaan 1h
2352 CZ Leiderdorp
T (071) 589 92 03
I www.kruytbv.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *