Lenen van je BV

Nu mag een ondernemer nog ongelimiteerd lenen van zijn eigen BV. In de praktijk een doorn in het oog van de Belastingdienst. Want in de praktijk komt het regelmatig voor dat deze ondernemers deze schuld niet kunnen aflossen.

Het Belastingplan 2019 heeft voor deze ondernemers een verrassing in petto. Het bedrag dat ondernemers maximaal mogen lenen van hun BV wordt gelimiteerd op € 500.000. Dit maximum geldt vanaf 2022. Het meerdere wordt dan in een keer als dividend belast. En let op! Er komt dus geen overgangsregeling voor bestaande schulden.

Gelukkig vallen eventuele eigenwoningleningen die bij de eigen BV zijn afgesloten buiten deze regeling, maar toch. Het is een beperking van de vrijheid die de ondernemer heeft.

Naast dit voorstel wordt in het Belastingplan ook geregeld dat de belastingheffing op dividend voor deze ondernemers van 25% in 2019 naar 26,9% in 2021 zal stijgen. Kortom, er is voor deze ondernemers dus werk aan de winkel.
Samen met hun belastingadviseur zal deze ondernemer scherp moeten beoordelen wat het optimale moment is om dividend uit te keren. Dit om te voorkomen dat de te hoge leningen verplicht tegen het hogere belastingtarief in 2022 worden afgerekend.

Nu ook bekend is geworden dat het voordeel minder wordt dat deze ondernemers kunnen realiseren door voor hun eigen woning van hun BV te lenen, is 2019 een ideaal moment om integraal te kijken naar de vermogensplanning van ondernemers.

Aan de slag in 2019
Ondernemers kunnen door een goede beoordeling van hun positie veel belasting besparen in 2019 en daarna. Bovendien geeft deze vermogensplanning ondernemers inzicht in hun inkomens- en vermogenspositie in de toekomst en leidt tot een optimale belastingpositie.  En dat is precies waar ondernemers in toenemende mate behoefte aan hebben .

Harald Verbeek
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *