MVO, Hundertwasser en de Club van 1000

In 2012 bezocht ik voor het eerst de Bilderberg Conferentie. Kort daarvoor was ik lid geworden van de Klankbordgroep Levensbeschouwing en Ondernemen binnen VNO NCW die betrokken is bij de organisatie van de Bilderberg Conferentie. Nieuwsgierig geworden door de voorbereidingen ging ik begin februari 2012 op pad. Ik werd niet teleurgesteld. Verre van dat. 

De toenmalig Europees President Herman van Rompuy hield – na een barre tocht door de sneeuw – een inspirerend verhaal over het belang van een verenigd Europa. Maar het hoogtepunt van de conferentie was voor mij toch het verhaal van Paul Polman. Uit het blote hoofd/hart, een uur lang steeds zachter pratend, hing de zaal aan zijn lippen. Hij vertelde over zijn reis met Unilever, waarom hij een hoger doel nastreefde dan shareholders value en daarom ook als eerste beursgenoteerde onderneming de kwartaalrapportage afschafte. Hij hield de zaal voor dat de grote veranderingen in onze wereld om de planeet te redden niet zullen komen van overheden, maar van ondernemingen. Wij als ondernemers kunnen de volgende generatie niet in de ogen kijken als we dat niet doen. “Did you try?” herhaalde Polman de vraag van zijn zoon als bron van motivatie. En zo is het. Als ondernemers zijn wij onderdeel van de samenleving en daarbij betrokken. Treurig vind ik het dat juist die Paul Polman door velen zal worden herinnerd als de man van de dividend belasting.

Enige weken geleden werd ik gebeld door Jos Hiel. Jos Hiel ken ik uit mijn woonplaats Zoeterwoude. Jos is lid van de Raad van Bestuur van Gemiva, een zorginstelling in Zuid-Holland met onder andere Swetterhage als locatie in Zoeterwoude. Een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Ook zij zijn onderdeel van onze samenleving en ik ben dan ook altijd weer blij de bewoners van Swetterhage ook op zondagochtend te ontmoeten tijdens de wekelijkse kerkdienst. Jos benaderde mij over het plan van Gemiva om in Zoeterwoude het laatste Hundertwassergebouw in de wereld te realiseren. Eerlijk gezegd gingen bij mij niet allerlei bellen rinkelen. Maar toen ik mij ging verdiepen in de Oostenrijkse architect Hundertwasser en wat het gebouw voor de mensen van Swetterhage maar ook voor onze regio zou kunnen betekenen, raakte ik enthousiast. Tijdens een ondernemersontbijt in Zoeterwoude werden wij na het zien van de film over deze architect (www.youtube.com/watch?v=Fh5geC369xA) uitgedaagd met ideeën te komen en ontstond bij mij het idee van ‘De Club van 1000’. Betrokken, noem het bevlogen, ondernemers die eenmalig een bedrag van 1.000 euro storten om bij te dragen aan de realisatie van dit prachtig plan. De ondernemers tijdens de brainstormsessie reageerden enthousiast en het lidmaatschap van De Club van 1000 kreeg gelijk inhoud. Het te realiseren prachtige Hundertwassergebouw als (gratis) trouwlocatie, een jaarlijkse community dag die ook businesswise interessant is, het vieren van de verjaardag, een mooie vermelding op een naambord van De Club van 1000, etc. De ondernemersbijeenkomst leverde gelijk vijf leden op. Maar dat moet en kan natuurlijk beter. Ik weet dat onze mooie regio veel betrokken en bevlogen ondernemers kent. Die daag ik uit. Word lid van De Club van 1000 ([email protected]).

Velen van ons rijden meer dan 1000 km om in Barcelona prachtige gebouwen te zien. Maar hoe gaaf is het om met een eenmalige storting van 1.000 euro bij te dragen aan de realisatie van net zo’n mooi gebouw maar dan in de eigen regio. Ik reken op u! Een mooie kerst.

Jan Versteegh, Voorzitter VNO NCW Bedrijfsleven Rijnland

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *