Zakelijk scheiden doet lijden, eker als je je vof afspraken niet vastlegt

Het is mooi om met een partner een vof te starten. Maar als ‘samen ondernemen’ niet lukt, kun je het beste zo goed mogelijk uit elkaar gaan. Eigenlijk net zoals bij een gewone echtscheiding. Hoe regel je dat?

Veel bedrijven van twee of meer ondernemers hebben de vorm van een vennootschap onder firma (vof). Als je stopt als vennoot van zo’n vof, kun je jezelf uitschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hiermee ben je niet langer aansprakelijk voor nieuwe deals die je voormalige vennoot sluit. Dat klinkt simpel, maar er is meer te regelen als je uit een vof stapt of als deze opgeheven wordt.

Zo moeten alle bezittingen en schulden van de vof door de vennoten worden verdeeld. Bij die verdeling krijg je geld of je moet nog wat betalen. Daarover kun je afspraken maken met je vennoot. Nadat de verdeling tussen de vennoten is afgesproken moet die nog worden uitgevoerd. Dit is niet alleen iets dat tussen de vennoten speelt. Ook degenen met wie de vof contracten had lopen, zoals de verhuurder van een winkelpand, krijgen ermee te maken. Zij spelen dus ook een rol in de uitvoering van de afspraken tussen de scheidende vennoten. Als de vof een bedrijfspand heeft dan loopt de verdeling via de notaris.
In de praktijk blijkt dat niet altijd alle schuldeisers en contractpartijen worden betrokken bij de verdeling. En dat levert risico’s op.

Een voorbeeld:
Twee vennoten hebben een winkel. Zij huren als vof een winkelpand. Een van de vennoten stopt ermee. De andere vennoot zet de winkel voort als eenmanszaak. Op de dag dat de vennoot ermee stopt is alle huur betaald. De vennoot schrijft zichzelf uit bij de kvk. Een half jaar later is er een huurachterstand van drie maanden. De verhuurder kan de gestopte vennoot nu aanspreken voor de huurachterstand. Die aansprakelijkheid verdwijnt namelijk pas als het huurcontract ‘op één naam wordt gezet’ door de verhuurder.

Vaak is het dus belangrijk om ook afspraken te maken over de periode na de scheiding. Ook wil de vennoot die in het voorbeeld de winkel voortzet, misschien een non-concurrentiebeding opnemen. Anders loopt hij het risico dat de uittredende vennoot eenzelfde soort winkel opent aan de overkant van de straat.

De notaris kan meedenken over alles wat geregeld moet worden. Hij kan de afspraken uitwerken op papier en meehelpen om onnodige aansprakelijkheid te voorkomen.

Willem van den Eijkel
Notaris
Verhees Notarissen, Katwijk
www.verheesnotarissen.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *