2019: stilte voor de (volgende) storm

Het fiscale leven van een directeur-grootaandeelhouder (DGA) is als een zeiler die de oceanen trotseert. Het “dealen” met de weersomstandigheden is daar meestal de grootste uitdaging. Mooi fiscaal weer is er natuurlijk eigenlijk nooit. 

Wel zijn er perioden van windstil weer, doldrums zelfs, waarbij de veranderingen van de belastingregels beperkt zijn. De belastingpercentages blijven dan hetzelfde en de grondslag waarover die percentages worden berekend ook. Maar meestal is het fiscale weer slecht, ronduit stormachtig. De DGA moet dan alle zeilen bijzetten om fiscaal op koers te blijven.

Het jaar 2017 was zo’n jaar. Stormachtig. De mogelijkheid om pensioen in eigen beheer op te bouwen werd afgeschaft. De DGA moest een keuze maken wat te doen met zijn pensioen. En bij bepaalde keuzes moest de DGA zóveel belasting betalen dat zijn schip behoorlijk water maakte.

Het jaar 2019 wordt voor de zeiler-DGA een cruciale etappe. Een jaar in het oog van de storm. Een jaar waarbij de navigatiekunst van de DGA een grote rol speelt. En een jaar om een veilige koers voor de jaren erna te bepalen. Want vanaf 2020 verandert er veel. De vennootschapsbelasting gaat verder omlaag. De Box 2 (dividend)belasting gaat vanaf 2020 stapsgewijs omhoog. Het percentage waartegen de rente op de eigen woning lening kan worden afgetrokken gaat vanaf 2020 in vier jaar versneld omlaag. Maar de zwaarste storm is misschien nog wel de mogelijk verplichte afbouw van de rekening courant van de DGA met zijn BV.

2019 wordt dus het jaar voor DGA’s om stormen te omzeilen en de ideale koers te bepalen. Wellicht loont het om in 2019 via een dividenduitkering al een fors stuk af te lossen op de rekening courant DGA. En daar bovenop misschien eens een extra aflossing te doen op de eigen woning lening bij de BV omdat de hypotheekrenteaftrek wordt afgebouwd. Zomaar twee opties die de route kunnen bepalen.

Een goed navigatie plan in 2019 kan daarom de jaren erna wel eens de winnende fiscale koers opleveren.

CEES VAN WIJK
Partner
ABIN Accountants en Adviseurs
www.abin.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *