Coalitie heft zich vanzelf op bij verkiezingen Provinciale Staten

Op 20 maart aanstaande vinden deze verkiezingen plaats. De Provinciale Staten kiezen daarna binnen drie maanden de leden van de Eerste Kamer. De gevolgen daarvan zullen een handicap in handelen voor het huidige kabinet betekenen, gelijk Trump ervoer, die de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden naar de democraten zag gaan. 

Immers, de Tweede Kamer heeft die Eerste Kamer nodig om nieuwe wetten door te voeren. De huidige coalitie – het kabinet, bestaande uit VVD, CDA, D66 en CU – bezet daar nu 38 van de 75 zetels. Een nipte meerderheid dus. Weerspiegelen we die weergave aan de actuele peilingen in draagvlak voor de Tweede Kamer, dan zou kabinet Rutte III daar nu slechts maximaal 50 van de 150 zetels bezetten. Het mag er nog twee jaar zitten, maar is daar eigenlijk al te lang vleugellam voor. De verkiezingen van maart maken ons land straks nog onbestuurbaarder. Ook hier zullen door onvrede en verlies van vertrouwen de gele hesjes-protesten in getal en aanhang toenemen.

De burger begrijpt het niet meer en voelt zich op alle fronten genaaid. Dit deels door alle leugens van Rutte, die we al moesten ervaren rond Griekenland, het Oekraïne referendum, de dividendbelasting, en alle huishoudens die er in 2019 op vooruit zouden gaan. Dat laatste gebeurt toch echt alleen als de werkgever het wil betalen. Onze overheid maakt het leven steeds maar duurder. Ook de gevolgen van het plan om in het pact van Marrakesh te stappen, waardoor de kans bestaat op nog meer dan de 235.000 immigranten uit 2017, en de 241.000 van vorig jaar, werden ons niet verteld. Je krijgt hen, uitgeprocedeerd of niet, nauwelijks teruggestuurd, al is het naar een veilig land van herkomst. Velen daarvan hebben identiteitsfraude gepleegd, waardoor hun vluchtverhaal niet klopt. Vervolging van de winkeldieven en inbrekers onder hen, blokkeert de mogelijkheid tot uitzetting. De grap is namelijk dat deze maatregel in Nederland, tijdens een lopende strafprocedure, niet mag worden uitgevoerd. 

Minister Grapperhaus van Justitie kan dan vaak stoere taal spreken, maar van een voorstel tot een reparatiewet is nog geen sprake. Ook de door hem aangekondigde aanpak van het gajes dat hulpverleners lastigvalt, of erger, blijft uit. Rond de afgelopen jaarwisseling is er maar eenmaal snelrecht toegepast, en dat ging dan om iemand die een paar arme agenten, die niets mogen doen, had uitgescholden en bedreigd. De hoogste straf voor het lastig-vallen van een hulpverlener schijnt nu een maand gevangenisstraf te zijn, waar kennelijk nog bijna niemand toe is veroordeeld. Diezelfde Grapperhaus doet daar voorlopig niets aan en belooft slechts toekomstig beleid. Hij zou – je gelooft het niet – over een straf van twee maanden nadenken. Ik vind dat je minimaal drie jaar onvoorwaardelijk de bak in moet, als je bijvoorbeeld vuurwerk, of iets dergelijks, naar een ambulancebroeder of agent gooit.

Gelijk de dividendbelasting werden we na Prinsjesdag plots met een, door ons te betalen, niet uit te voeren, klimaatakkoord geconfronteerd. Ook dus weer in strijd met de belofte de burger gaat erop vooruit. Hoe kun je het als kabinet in alle brutaliteit doen bestaan te veronderstellen en beslissen dat iedereen het zich straks kan veroorloven maar even een elektrische auto aan te schaffen? Daarbij komt dat het vervangen van zo’n accu na een paar jaar ook nog eens bijna het bedrag van een auto kost. We hebben het dan maar even niet over het – ook door ons te betalen – milieuprobleem, dat door de af te voeren accu’s ontstaat. En dan nog het gejank over de C02- uitstoot van de auto’s. De veengronden in Nederland stoten evenveel uit als 3 miljoen auto’s, dus waar praten we over? Hoe kun je verder zomaar eisen en veronderstellen dat iedere woning straks energieneutraal zal zijn? Ook dat trekt een heel deel van de bevolking financieel niet. Wel wordt intussen de gasprijs al grof opgeschroefd, terwijl ik ervan overtuigd ben dat dit uiteindelijk ook met die van de elektriciteit gaat gebeuren. Voldoende opwekking daarvan zal namelijk niet tijdig genoeg mogelijk blijken.

Kortom, ik heb maar een geel hesje besteld, want als links het straks door voornoemde wanprestaties van dit kabinet voor het zeggen krijgt, valt er slecht meer te ondernemen in Nederland, met alle economische gevolgen van dien.

Menno Smitsloo
Reacties: [email protected]
Twitter: @MennoSmitsloo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *