“Vastgoed ontwikkelen is in de toekomst kijken”

Projectontwikkelaars die pas aan het eind van de rit naar de notaris stappen om hun aktes te laten passeren. Het is niet de werkwijze die de kandidaat-notarissen Wilbert Mooren en Julius Bos van TeekensKarstens advocaten notarissen adviseren. “Ons vroegtijdig inschakelen kan onder andere fiscaal voordeel opleveren.” Een interview. 

Waarom willen jullie graag vroegtijdig ingeschakeld worden door projectontwikkelaars?

“Door onze specialisatie hebben we veel kennis in huis van zaken als complexe splitsingen, ook in hybride projecten met verschillende gebruiksfuncties, en met name ook van de btw en overdrachtsbelasting. Als we in een vroegtijdig stadium worden ingeschakeld door een projectontwikkelaar, kunnen we van A tot Z meedenken over de beste juridische structuur en de gunstigste fiscale constructie. Bij vastgoedontwikkeling moet je in de toekomst kijken, zodat je in een later stadium problemen voorkomt en onnodige kosten en lastige constructies vermijdt.”

Kunnen jullie een voorbeeld geven?

“Een projectontwikkelaar ontwikkelde een omvangrijk nieuw appartementencomplex in Leiden. Door het bestaande complex niet geheel te slopen, maar de fundamenten te behouden en daarop de nieuwbouw te realiseren, behaalde hij een groot fiscaal voordeel. Over dat soort zaken moet je aan het begin van een project nadenken. Dit soort keuzes kunnen later niet meer teruggedraaid worden. Ook allerlei andere zaken moet je vroegtijdig regelen, bijvoorbeeld het recht van opstal voor nutsbedrijven.”    

En waarom moeten projectontwikkelaars dan juist met TK in zee gaan?

“In de eerste plaats vanwege onze specialistische kennis, maar ook vanwege onze manier van werken, die gekenmerkt wordt door meedenken, flexibiliteit, toegankelijkheid en persoonlijk contact. Zakelijk uit zich dat in praktische kennisdeling, indien nodig avondopenstelling en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, maar ook zomaar een kop koffie of een biertje drinken met klanten in eeninformele setting. Daarnaast zijn we een multidisciplinair kantoor. Voor omgevingsvergunningstrajecten, bestemmings- planwijzigingen en soms onteigeningsprocedures worden onze advocaten ingeschakeld. De lijnen zijn kort doordat we hecht samenwerken in het sectorteam. Wat we willen benadrukken, is dat wij veel meer voor projectontwikkelaars – zowel groot als klein – kunnen betekenen dan vaak wordt gedacht.”   

Waarom hebben jullie juist voor het vastgoedspecialisme gekozen?

“Ons notariaat is heel specialistisch. Wij kunnen ons hier echt focussen op het brede spectrum van het commercieel vastgoed en dat maakt het interessant. Ook zorgt ons multidisciplinaire karakter       ervoor dat wij in de breedte kunnen      adviseren. Vastgoed raakt vaak ook het ondernemingsrecht, familierecht en estate planning en bijvoorbeeld het aanbestedingsrecht. En tenslotte: het mooie van vastgoed is dat je met concrete zaken – met stenen – bezig bent. Als we door Leiden en omgeving rijden, zien we allemaal projecten waar TK bij betrokken is of was. Dat is toch mooi?”

KORT PROFIEL

Senior kandidaat-notaris Wilbert Mooren is op 1 januari 2019 in dienst getreden bij TK advocaten notarissen. Hij koos voor deze nieuwe werkgever vanwege het vastgoedspecialisme en ‘omdat TK hét kantoor in zijn eigen regio is’. Hij wilde, als inwoner van Voorschoten, graag actief zijn in zijn eigen regio. Mooren is sinds 2001 werkzaam in het notariaat, voorheen bij gespecialiseerde kantoren in Eindhoven en Rotterdam. Eerst als kandidaat-notaris, de laatste paar jaar als toegevoegd notaris. Zijn klanten zijn voornamelijk bedrijven in het commercieel vastgoed. “Een goede verstandhouding opbouwen, is wat ik nastreef. Ik wil graag een klik hebben met mensen, een persoonlijke band opbouwen.”

Kandidaat-notaris Julius Bos trad drie jaar geleden in dienst bij TK na zijn studie Notarieel recht aan de Universiteit Leiden. Hij woont al tien jaar in de Leidse binnenstad en weet wat er in de lokale vastgoedmarkt gaande is. “Mijn scriptiebegeleider tipte mij dat TK goede kandidaat-notarissen zocht. Binnen enkele weken had ik een baan bij dit dynamische kantoor, waar geen hiërarchische verhoudingen zijn en de deuren altijd openstaan.”   

TeekensKarstens advocaten notarissen
Vondellaan 51
2332 AA Leiden
T (071) 535 80 00
I www.tk.nl
E [email protected]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *