“En de winnaar van de TK-Penning voor Internationaal Zakendoen ís . . . “

Tijdens de Finale van de Sterkste Schakel 2019 zullen voor de vijfde maal de woorden ‘En de winnaar van de TK-Penning voor Internationaal Zakendoen is . . .’ klinken. Wie van de zes kandidaten wordt dit jaar door de jury onder leiding van Pietia Laarhoven uitgekozen?

Wereldwijd werken vanuit Rijnland

‘Internationaal Zakendoen” is geen loze kreet. “Het is ieder jaar weer indrukwekkend om te zien hóe wereldwijd bedrijven uit onze regio werken.” Laarhoven is met haar bedrijf TeekensKarstens sinds vijf jaar betrokken bij de Sterkste Schakel en weet waar zij het over heeft. “Het is vooral leuk om te zien dat het niet alleen ‘the usual suspects’ uit de sierteelt, landbouw of de logistiek Zijn. Wij hebben dit jaar onder meer een bedrijf dat wereldwijd Amerikaanse ambassades beveiligt. En er is een ondernemer die hét Chinese antwoord op Disney’s ‘Cars’ op de Nederlandse markt heeft geïntroduceerd.”

Buitenlandse belangstelling

“Ik ben zoals ieder jaar weer reuze nieuws- gierig naar de ondernemers en hun concepten achter deze bedrijven. Wij zien dat Nederland een land is met inventieve ondernemers. Zodra die hun neus in het buitenland laten zien zijn er — vaak grotere — buitenlandse partijen die daar wel belangstelling voor hebben. Dat leidt tot allerlei transacties en samenwerkingen waar wij als internationaal opererend advocaten- kantoor een bijdrage aan kunnen leveren.”

Klantgerichtheid en cultuur

Een klassiekertje in het internationaal zakendoen is de Engelsman die zegt iets ‘very interesting’ te vinden, maar eigenlijk totaal geen belangstelling heeft. Hoe kun je klantgericht zakendoen wanneer dat  soort misverstanden op de loer liggen? ”Bij mijn werk aan internationale transacties telefoneer ik veel met meerdere partijen tegelijk (Toch makkelijker te plannen dan alsmaar op en neer reizen, tenslotte). Alleen al de verschillende manieren waarop Engelsen, Duitsers of Fransen elkaar dan aanspreken is opvallend.” Om alert te blijven op de valkuilen die dan kunnen ontstaan besteden ze bij TeekensKarstens met elkaar tijd aan het herkennen van cultuurverschillen. En aan de verschillen van begrip over gebruik van termen.

Misverstanden bij gebruik termen in internationale contracten

“In Internationale Zakendoen worden contracten nogal eens ontleend aan modellen uit een ander land. Maar de betekenis van een term in het ene land kan afwijken van de betekenis in het Nederlandse recht. In situaties waar dan toch het Nederlandse recht van toepassing is roep dat vragen op. Denk aan begrippen als “warranty”, “representation”, “condition”, “best endeavours”, “subject to contract” en dergelijke. De inhoud van een contractsbepaling waarin deze termen voorkomen, blijft naar Nederlands recht een kwestie van uitleg.

Vooruitzichten voor Internationaal Zakendoen?

Laarhoven en haar collega’s laten zich niet zenuwachtig maken door vragen over de toekomst. Hoe staat het met de economische groei, wat gebeurt er met de Brexit? “Niemand weet hoe het met de Brexit afloopt, maar wij verwachten wel dat de economie komend jaar sterk blijft. Maar heel eerlijk gezegd: dat zijn geen doorslaggevende aspecten voor Internationaal Zakendoen. Dat blijven die inventieve Rijnlandse ondernemers toch wel doen. Wij moeten ervoor zorgen dat de dingen die zij ondernemen in goede banen worden geleid. Zo zien wij nog steeds heel veel ondernemers vol gas aan projecten werken zonder voldoende aandacht te geven aan contracten en garanties. Dat leidt tot veel meer gedoe dan een hele Brexìt.”

TK-Penning voor Internationaal Zakendoen

De zes kandidaten

– Bavak Beveiligingsgroep

– De Gruijter & Co 

– De Tombe Trading

– Dingeman Hoek

– Havatec

– Lehmann & Troost 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *