UNESCO-werelderfgoed nominatie Nederlandse Limes

Deel dit artikel

De gemeente Katwijk sluit zich aan bij andere gemeenten om de Limes te nomineren voor benoeming tot UNESCO-werelderfgoed. De Limes is de oude staatsgrens van het Romeinse rijk. Het Nederlandse deel loopt van Katwijk aan Zee tot aan Xanten in Duitsland. Na benoeming zullen delen rondom het Romeinse fort (Castellum) in het centrum van Valkenburg en een Romeins dorp (Vicus) op De Woerd bij Valkenburg werelderfgoed zijn.

In 2011 is dit deel van de Limes, ook wel de Nedergermaanse Limes genoemd, al op de voorlopige lijst van het UNESCO-werelderfgoed geplaatst. Met de instemming van de gemeente Katwijk is de weg nu vrij om het nominatiedossier eind september aan te bieden aan de minister. Na akkoord van de minister zal het dossier in 2020 aan UNESCO worden aangeboden, die uiteindelijk in 2021 een uitspraak zal doen.

Beleving van erfgoed
De UNESCO-werelderfgoed status geeft wereldwijde erkenning en is een blijk van waardering voor de manier waarop bewoners en gebruikers tot op de dag van vandaag met een object, plek of gebied zijn omgegaan. “Benoeming tot werelderfgoed zal Valkenburg nog meer op de kaart zetten als een bijzonder historisch gebied. Dit biedt ook kansen om het erfgoed dat in de grond zit toegankelijk te maken voor publiek. Zo kunnen inwoners, maar ook organisaties, studenten en bezoekers van de gemeente, de verhalen uit het verleden echt ervaren en beleven”, aldus wethouder Jacco Knape.

De afgelopen jaren is daarom door de gemeente, de provincie en het rijk al geïnvesteerd in activiteiten om het erfgoed toegankelijk te maken. Zo heeft de gemeente de visie Romeinen ontwikkeld om interactief en digitaal over de Romeinse historie te informeren, en zijn er wandel- en fietsroutes in de omgeving van de Limes uitgezet. De komende jaren zal nog meer worden gewerkt aan de bekendheid en zichtbaarheid van het gebied door te investeren in educatie, marketing en communicatie. Met een UNESCO-werelderfgoed status kan alles naar een nog hoger plan worden getild.

Beschermd gebied
Naast kansen brengt de werelderfgoed status ook plichten met zich mee. Het land dat de status aanvraagt, moet goed zorgen voor het beschermde gebied en zorgdragen dat de waarde van het erfgoed ook op de lange termijn behouden blijft. De archeologische terreinen zijn hiervoor in kern- en bufferzones verdeeld. De kernzones krijgen de hoogst mogelijke bescherming op nationaal niveau, namelijk benoeming tot Archeologisch Rijksmonument. De bufferzones krijgen op maat gemaakte beschermingsregels. Voor de gemeente Katwijk zal de nominatie niet leiden tot een verzwaring van de al bestaande beschermingsregels.

Geef een reactie