Juryleden en genomineerden over hun eerste keer

Vrijdagavond 13 maart is de grote finale van de Sterkste Schakel Verkiezing 2020. Traditiegetrouw wordt deze gehouden op de mooiste locatie van de regio Grand Hotel Huis ter Duin te Noordwijk. Voor het zover is brengen de juryleden alle genomineerde bedrijven in januari een bezoek aan hun bedrijf. ‘Van ondernemers, voor ondernemers’, dat is het kenmerk van De Sterkste Schakel van Rijnland. Dat komt vooral tot zijn recht door de samenstelling van de jury. Die bestaat uit ondernemers: deels ondernemers met een speciale betrokkenheid bij het MKB, maar vooral ondernemers die zelf eerder deelnamen aan De Sterkste Schakel van Rijnland. Dat schept een band, blijkt uit een rondgang langs genomineerden en juryleden.

‘Juryleden namen echt de tijd om ons bedrijf te leren kennen’

‘Wij kregen bezoek van drie juryleden, die ik samen met mijn broer Fabian en mijn vader Ybe het hele bedrijf liet zien.’ Jeffrey de Klerk, van De Klerk Campers & Caravans uit Hillegom herinnert zich dat de juryleden de taken onderling hadden verdeeld: ‘De één vroeg enthousiast naar de ins en outs van ons vak. Een ander vroeg juist door naar de manier waarop wij dingen doen. Het belangrijkste vond ik dat ze er echt de tijd voor namen. Wij kregen voldoende gelegenheid om juist de basiswaarden van ons familiebedrijf goed over te brengen.’

Net als veel andere genomineerden vindt Jeffrey dat het succes van hun bedrijf en de tevredenheid van hun klanten de belangrijkste waardering is. ‘Door de Sterkste Schakel krijg je ook eens commentaar van andere ondernemers. Het bezoek van de jury – én de kennismaking met andere genomineerden – verbreden je blik.’

(De Klerk Campers & Caravans 2019 won de Sterkste Schakel in de sector Toerisme, Horeca & Recreatie)

Jurylidmaatschap verbreed je netwerk

Marjolijn van Berkel van Van Berkel aannemers uit Leimuiden nam dit jaar voor het eerst deel aan de jury. ‘Ik heb geprobeerd mij zo goed mogelijk voor te bereiden, vooral op de manier waarop je het gesprek voert. Want je merkt dat genomineerden het eerst even spannend vinden wanneer je binnen komt. Zodra het enthousiasme over hun werk en hun bedrijf dan loskomt weet je dat je een goed gesprek hebt. Dan komt er ineens heel veel los.’

Marjolijn was ingedeeld in haar ‘eigen’ sector – bouwbedrijven – en dat heeft nog vervolg gekregen: ‘Van Berkel heeft een van de bezochte bedrijven een concrete aanvraag gedaan. Maar van datzelfde bedrijf heb ik ook een uitstekend idee over de interne communicatie met ‘bier-en-pizza’-sessie overgenomen. Het kijkje in de keuken van een andere ondernemer is een aanvulling op onze eigen onderneming. Ik neem volgend jaar zeker weer deel aan de jury.’

 (Van Berkel aannemers uit Leimuiden won de Sterkste Schakel 2018 in de sector Bouw >20 medewerkers)

Jurybezoek een stuk makkelijker dan de pitch aan de jury

Cees Langmuur van Dive Post uit Valkenburg had afgelopen halfjaar nauwelijks tijd om stil te staan bij het jurybezoek. ‘Gertine en ik hebben hard gewerkt aan de complete herziening van onze webshop. Dat heeft al meer omzet opgeleverd dan in het hele vorige jaar. Daar zouden wij bij de jury ook een mooi punt mee hebben gescoord. De ontvangst van de jury in de winkel vonden wij in ieder geval een stuk makkelijker dan de twee minuten pitch tijdens de Sterkste Schakel Speeddate. De juryleden waren goed voorbereid en stelden goede belangstellende vragen. Wij hebben ze bij het  bezoek goed kunnen vertellen over de samenhangende onderdelen –  winkel, webshop, trainingen – van ons bedrijf.’ Het pitchen mag Cees dan moeilijk hebben gevonden, maar de speeddates met andere genomineerden op diezelfde dag was volgens hem het échte ‘leermoment: ‘Daar hebben wij dingen gezien en gehoord die ons weer hebben geïnspireerd.’ Wil hij zelf de jury in?  ‘Lijkt mij hartstikke leuk, maar vooralsnog heb ik mijn handen vol aan Castellum Pop, het jaarlijkse muziekfestival van Valkenburg.’

(Dive Post won de  Sterkste Schakel 2019 in de sector Detailhandel non-food)

Alle waardering voor de teamcaptains

Robin Peereboom is ‘oudgediende’ bij de Sterkste Schakel van Rijnland. Het jaar nadat hij met Patisserie Vermeer in 2010 de prijs won in de sector Detailhandel was hij lid van de jury. Dit jaar was hij voor het eerst voorzitter van de jury. ‘Als het aan mij ligt blijf ik dat nog een hele tijd. Ik vond het een waar feest.’ Waarom? ‘Omdat het echt lekker liep dit jaar. Dat kwam vooral door de inzet van de teams en hun captains, die de bezoekenplanning goed op orde hadden. Bij de samenstelling van de teams hadden wij zoveel mogelijk rekening gehouden met de voorkeuren van de juryleden.’

Bij het Grote Juryberaad mocht Robin voor het eerst de commentaren van de teamcaptains op de genomineerden in hun sector verzamelen. ‘Dat was natuurlijk een prachtige avond. Ik vond het prachtig om te horen hoe de juryleden enthousiast hún genomineerden aanprijzen.’

Bloemen en taxatie-opdrachten

‘De twee juryleden die ons bezochten waren goed voorbereid, ze stelden gerichte vragen over ons bedrijf en hoe wij omgaan met klanten. Dat deden ze in een ‘gewoon gesprek’, dus niet met een vragenlijstje. Maar gaandeweg het gesprek hadden wij wel in de gaten dat ze op deze manier alle juiste informatie uit ons tevoorschijn peuterden. Knap gedaan!’

Elsbeth Domburg van RegioMakelaer uit Bodegraven heeft het met haar collega Marlies van der Weijden erg druk: ‘Wij zijn allebei met onze opleiding klaar en doen nu ook volledige taxaties erbij. En wij zijn bezig voet aan de grond te krijgen in Zoetermeer.’

Deelname aan de Sterkste Schakel heeft ze écht wat opgeleverd: ‘Wij hebben goede contacten gelegd en opdrachten gegeven aan én gekregen van andere genomineerden. Het traject dwingt tot nadenken over je eigen bedrijf. En nadat wij hadden gewonnen kregen wij van diverse kanten felicitaties en bloemen.’ 

(RegioMakelaer Bodegraven won de Sterkste Schakel in de sector Dienstverlening <5 medewerkers) .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *