Verkeerde zuinigheid

Zomer! Dé tijd van het jaar om een keertje extra op het terras te zitten, genietend van de zon, een drankje en goed gezelschap. Lekker rondkijken naar het langs struinend publiek (wat is er leuker dan mensen kijken!) en naar het reilen en zeilen op het terras zelf. Daar ziet de ondernemer in mij nogal eens verkeerde zuinigheid: slecht opgeleid personeel dat heen en weer rent zonder om zich heen te kijken. Als zo iemand bij de start goed ingewerkt wordt, kan dat voorkomen worden. Een investering in tijd die zich makkelijk terugbetaalt.

Wat ook voorkomt – en niet alleen omdat er in de horeca een tekort is aan medewerkers – te weinig personeel. Een mannetje extra zou zichzelf zo terugverdienen. Nu duurt het wel erg lang voordat er iemand aan me komt vragen of ik nog iets wil drinken. In de tussentijd had ik er nog wel eentje gelust.

Ook bij ondernemers zie ik regelmatig verkeerde zuinigheid. Ondernemingen die na oprichting sterk gegroeid zijn, maar waar de baas nog steeds bijna alle touwtjes in handen heeft. En daardoor dagelijks erg druk is met allerhande praktische zaken. De waan van de dag regeert de agenda, waardoor het ontbreekt aan overzicht. Extra handjes kunnen helpen, omdat er daardoor tijd vrij komt om na te denken over het bedrijf zelf. Filosoferen over waar staan we, doen we nog wel de goede dingen, waar willen we naar toe. Zaken waar je tijd voor moet nemen om bij stil te staan en die je bedrijf een stap verder kunnen helpen.

Heb je een stok achter de deur om die rust te pakken? Of lijkt het je sowieso nuttig om een keer een achteroverleunsessie  te houden? Wij helpen je graag om eens stil te staan bij verschillende aandachtsgebieden binnen je onderneming, zoals financieel, personeel, marketing en strategie. 

Gratis ondernemerskompas

Stuur een bericht naar: [email protected] en ontvang gratis ons ondernemerskompas.

Peter de Boer
Accountant, partner
Driebergen Accountants
www.driebergenaccountants.nl

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *