De circulaire voeding

Het verrassen van gasten, het duurzamer maken van alles rondom eten en drinken, het aanbieden van gezonde producten om bij te dragen aan de vitaliteit van medewerkers, de aandacht voor gastgerichtheid, het zijn trends die binnen de bedrijfscatering al langer spelen. Circulair eten is een andere benadering van produceren en consumeren van voedsel, maar is ongetwijfeld de laatste trend.

Circulariteit gaat uit van een wereld zonder afval. In een circulaire economie zorgen we dat grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde houden. Dit betekent ook dat als we echt circulair willen werken, we dat met elkaar moeten doen. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken én doen. Er komen steeds meer circulaire concepten in de horeca. Drie concepten met een eigen verhaal:

-Koken met voedselresten van supermarkten. Producten die in supermarkten worden weggegooid, onder meer vanwege beschadigde verpakkingen of de houdbaarheidsdatum, worden verwerkt tot volwaardige restaurant-maaltijden.

-Werken in een keuken zonder gas en met gelijkspanning in plaats van wisselspanning om energieverlies te verminderen. Om het stroomverbruik te verminderen worden producten nauwelijks meer gekoeld, waardoor andere opslag- en bereidingsmethoden worden toegepast.

-Werken naar een ‘stekkerloze keuken’ (zonder elektrische aansluitingen), en zo veel mogelijk koken met lokale en seizoensgebonden producten.

Voedselverspilling
Voedselverspilling begint al bij de productie of na het oogsten. Veel producten worden vernietigd omdat ze niet voldoen aan wat de consument wil zien. Te groot, te klein of te krom. Bij sommige producten gaat het dan om 70 procent wat weggegooid wordt. Verspilling vindt niet alleen plaats binnen het productieproces. Op lokaal niveau is de verspilling gigantisch vanwege een verlopen datum vernietigen dan om het opnieuw te distribueren.  Simpel maar treurig.

Duurzaamheid
Op het gebied van elektrische apparaten is duurzaamheid belangrijker geworden. Apparaten dienen gemakkelijk gerepareerd te worden. Afgedankte apparaten dienen ingezameld te worden, zodat de grondstoffen opnieuw gebruikt kunnen worden. Kopen bij de juiste groothandel zoals Horecagrootkeukenshop.nl draagt ook bij aan een circulaire economie door duurzame apparaten te kopen met een lange levensduur. Door het bieden van een eigen onderhoud en reparatieservice wordt de waarde van apparaten behouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *