Een auto is zo veilig als zijn bestuurder

Deze nogal boude uitspraak deed ooit mijn race-instructeur die vond dat bestuurders van auto’s teveel vertrouwen op ABS, ESP en vooral winterbanden.

En na het volgen van zijn trainingen kon ik alleen maar zeggen: de man had gelijk.  En nog steeds gaat die vlieger op. Want met de komst van ABS*, nu alweer zo’n 40 jaar (!) geleden dachten wij automobilisten dat er nooit meer iets mis kon gaan. 

Met de introductie van ESP* dachten we dat we nooit meer uit de bocht konden vliegen. Zo’n 15 jaar geleden stapten we, vooral de zakelijke rijders, massaal over op winterbanden. Toen kon ons echt niks meer gebeuren. Of toch wel? Het kon nog beter want met alle laatste systemen zoals adaptieve cruise control en lane change assist denken we af en toe helemaal los te kunnen gaan. 

Of blijft de factor mens toch de grootste factor als het op veiligheid aankomt? 

Tsja, ook al heb je al die veiligheidszaken aan boord en word je ook nog eens extra beschermd door tal van airbags, dan nog gaat er van alles fout in het verkeer. Niet door falende systemen, maar juist door menselijk handelen. 

Bellen, appen, geen richting aangeven, te weinig afstand houden, door rood rijden, een beetje of vele beetjes te hard, noem maar op. De moraal van het verhaal van mijn leermeester destijds was dat wij ons als bestuurder altijd moeten aanpassen aan de omstandigheden en ons nooit moeten laten leiden door de “ kunsten”  van de auto. 

Ik wens u een veilige herfst en winter toe!

Henk Griffioen, eigenaar That’s Lease 

*ABS = anti blokkeer system

*ESP = Electronic Stability Programm

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *