Top 25 Ondernemers en Bestuurders in de regio Rijnland 2019


Deel dit artikel

Ondernemen topsport? Ja en nee. Een ondernemer hoeft niet als eerste over de meet te gaan maar moet wel elke dag proberen de allerbeste prestatie neer te zetten. Voor zijn bedrijf, zijn personeel maar ook voor de omgeving. Ondernemen anno 2019 betekent meer dan alleen voor de winst gaan. Het gaat ook om continuïteit: voor het bedrijf én de omgeving. Duurzaamheid en oog voor welzijn spelen dus een rol bij de meetlat die wij dit jaar hanteerden voor de samenstelling van de Top 25 van ondernemers en bestuurders. Plus natuurlijk de nodige lef en nieuwe ideeën want dat heeft elke ondernemer, net zoals een topsporter, zeker nodig. Maak kennis met onze toppers van 2019, wat oude bekenden maar weer veel nieuwkomers.

Top 25 Ondernemers
Lef, innovatie en oog voor omgeving. Daar ontbreekt het onze winnaar dit jaar niet aan. We hebben het dan over een vrouw in de bouwwereld namelijk Yvonne van der Hulst van het gelijknamige bouwbedrijf uit Lisse. Van der Hulst zette een paar jaar geleden het bouwbedrijf van haar vader voort en belandde gelijk in de crisis. Zij koos echter voor een andere strategie dan veel collega-bouwbedrijven. Zij hield haar personeel vast en begon plannen uit te werken om zo duurzaam mogelijk te bouwen. Een koers die zich uitbetaalt want haar bouwprojecten vallen op. Terwijl heel Nederland praat over het klimaat, is Van der Hulst aan het werk. Dit jaar werden de eerste slimme en energie-opleverende huizen in de wijk De Wals in Voorhout opgeleverd. In dezelfde wijk werd in september het Klimaatakkoord getekend door de voorzitter van het Klimaatakkoord Ed Nijpels én Teun Bokhoven, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. 

Van der Hulst won dit jaar de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek én de KBB Award. Vorig jaar kwam ze onze lijst binnen op de 17e plek en toen had ze nog niet de Nationale Innovatie en Duurzaamheidsprijs Wonen 2018 gewonnen. Een terechte nummer 1 dus. En, voor de allereerste keer in de 25 jaar dat deze lijst bestaat, een vrouwelijke ondernemer op de eerste plek.

Internationaal
De duurzaamste bouwvrouw wordt opgevolgd door Franco Ongaro van Estec. Vorig jaar zakte hij wat op de lijst, nu stijgt hij weer een plekje. De omvangrijke bouwplannen van Estec en zijn inzet voor de realisatie van een Europese Space Valley in Noordwijk zorgen ervoor dat dit bedrijf de regio internationaal op de kaart zet. Zeker in het jaar dat de maanlanding vijftig jaar geleden werd herdacht en er vanuit het bezoekerscentrum Space Expo op primetime een televisieprogramma met de Nederlandse astronaut André Kuipers werd uitgezonden, hoort Ongaro wel in de top. 

Op de derde plek Bart Siemerink, directeur Keukenhof. Nog een bedrijf dat de regio internationaal op de kaart zet. Keukenhof is naast Amsterdam dé toeristenmagneet van Nederland en het uithangbord van onze nationale icoon de tulp. Siemerink sloot met Keukenhof weer een recordjaar met 1,5 miljoen bezoekers af. De toeristenstroom was dit jaar zo groot dat voor het eerst in de 70-jarige geschiedenis van het bloemenpark met Pasen een oproep werd gedaan om niet meer naar Lisse te komen. Natuurlijk lift Keukenhof mee op de groei van het toerisme wereldwijd maar het park heeft zeker een stukje echte flower-power. Wat ook meetelt is dat Siemerink dit jaar een convenant sloot met de gemeente Lisse over de aanrijroutes en ook buiten het park rondkijkt. Zo wil Siemerink dat historische locaties als Huys Dever en de Ruïne van Teylingen profiteren van de bezoekersstroom van Keukenhof. Hoe dat in de praktijk eruit gaat zien, is nog even afwachten maar het idee klinkt goed.

Plek 4 tot en met 10
Op de vierde plek staat Diek Parlevliet van Parlevliet & Van der Plas uit Katwijk. Het bedrijf dat Fish for life als slogan heeft, blijft groeien met nu weer een aandeel in de Volendamse onderneming  Platvis Holland. Gezamenlijk hebben ze Nordpesca Europe NV overgenomen, een van oorsprong Belgisch bedrijf dat naar Nederland wordt overgebracht.  Het Katwijkse visbedrijf, met zesduizend mensen in dienst het grootste visbedrijf van Europa, beleeft spannende tijden rond de voortslepende Brexit. Veel vis wordt in Engelse wateren gevangen maar Parle-vliet is ongetwijfeld voorbereid op de acties van Boris Johnson. Een ondernemer pur sang, constateerde een van onze tipgevers.

De volgende twee plekken worden bezet door Noordwijkse hoteliers. Dit jaar op de vijfde plek Stephan en Marianne Stokkermans van Grand Hotel Huis ter Duin.  Stokkermans werd uitgeroepen tot hotelier van het jaar door Preferred Hotels & Resorts, waarbij 700 hotels uit 85 landen zijn aangesloten. Altijd leuk natuurlijk om waardering van je collega-concurrenten te krijgen voor je hotel met internationale allure. Stokkermans pleit net als Siemerink ervoor om de regio meer te betrekken bij de badplaats. Dat is denken buiten je eigen toko en daar scoor je mee. 

Bram Mol en Charles de Boer van Hotels van Oranje staan op de zesde plek. Begin oktober kregen zij van de Raad van State toestemming om hun hotel uit te breiden en luxueuzer te maken en de bouw van appartementencomplex Residence Oranje. Critici vragen zich af of de Noordwijkse markt wel behoefte heeft aan zoveel luxe-appartementen maar dat zal de tijd leren. Slim is dat ze flink inzetten op veel parkeerruimte waardoor ze gelijk een congreslocatie van formaat worden.

 Op plek zeven de hoogste nieuwkomer en de eerste ondernemer uit Leiden namelijk Frans Schohaus, ooit een vaste klant in de bestuurderslijst. Een ondernemer die de plek waar 400 jaar geleden al horeca was gevestigd, durft te verlaten. Schohaus die sinds 1994 directeur is van de Leidse Van der Valk zaak en zich jarenlang inzette voor Leidse ondernemersorganisaties, wil de toekan verhuizen naar een nieuwe plek. Daarnaast is hij lid van de klimaattafel en zet zich in om voedselverspilling tegen te gaan. Lef én oog voor duurzaamheid. Een terechte comeback dus.

Menno Smitsloo houdt stand op de achtste plek. Hij kreeg het A-label voor zijn Leidse kantoorpand met koude- en warmte opslag. Hij trok alles uit de kast om het reeds bestaande pand duurzaam te krijgen en verdient daarmee punten. Hij wordt op de voet gevolgd door Onno van de Stolpe van Galapagos. Galapagos, een beursgenoteerd bedrijf, mag na 15 jaar testen het ontwikkelde reumamedicijn op de markt brengen.  In 2020 moet met filgotinib de eerste stap naar een volwaardig biofarmabedrijf worden gezet. En de toekomst ziet er mooi uit want drie van de tien best verkopende medicijnen zijn bestemd voor de bestrijding van reuma. Op de tiende plek Harry de Bruin van Theater- hangaar Katwijk. Weer verlengd, zullen we maar zeggen. Joop van de Ende is het niet gelukt om een musical zo lang in de lucht te houden en mensen te verleiden om zo vaak te komen kijken. Een prestatie waarvan de hele regio profiteert.

De lijst 25 kent dit jaar weer stijgers en zakkers. Machiel van der Schoot van SERA Software uit Alphen aan den Rijn steeg van 20 naar 11. De bloggende ondernemer van Alphen Groene stad met lef is altijd bezig met vergroening. Nu heeft hij weer software voor de tuin. Hij kreeg een FD Gazelle Award voor snelle groeier dus dat levert hem een paar plekken hoger op de lijst op. Een beetje gestegen zijn Jeroen Maters en Jochem Myjer, twee Leidenaren met hart voor hun stad. Myjer introduceerde de studentenprijs tijdens het Leids Cabaretfestival en blijft een trouw promotor van zijn thuisstad. Jeroen Maters ontfermt zich, nu het Singelpark met de komst van de verbindingsbruggen haar voltooiing nadert, over de Nacht van Ontdekkingen. Ook Peter Lammertink van Heembouw in Roelofarendsveen doet het onverminderd goed. Zijn bedrijf groeit sneller dan de toch al booming bouwmarkt.

Zakkers
Zakkers zijn er natuurlijk ook. Denk aan Paul Brandjes en Monique en Jack Veldman. De groei van Archeon vlakt af en de plannen voor het Nationaal Romeins Scheepvaartmuseum liggen al een tijdje op de plank. Wel zijn ze zeer actief in de regio voor Platform Recreatie en Toerisme (PReT) om Alphen op de kaart te zetten dus dat scoort toch punten. Over Paul Brandjes zijn de meningen verdeeld. Met name het appartementencomplex De Ananas op het voormalige veilingterrein in Leiden verdeelt onze tipgevers. Een complex met stedelijke allures, meent de één terwijl de ander grote problemen voorziet door gebrek aan parkeerruimte. Dus dit jaar een wat lagere plek voor de Noordwijkse bouwer. Ook onze nummer 1 uit 2018, groenteverwerker Cor Heemskerk, is gezakt omdat vanuit dat bedrijf weinig nieuws is vernomen. 

Verdwenen
Uit de lijst is Paul Veger van het papierloze Decos. Zijn lot wordt gedeeld met  Annelies Meester van innovatieve Meestertechniek, Bert-Jan Lommerts van het rimpelasfalt Latex Falt, Ton Lammers met de slimme marketing van Autobedrijf Dijksman, Jan Kempers van de groene Heinekenfles, Pietje Bell van Leiden Peter Labrujère en boekverkoopster van het jaar 2018 Nadine Mussert. Niet omdat ze het niet meer goed doen maar omdat er zoveel nieuwe kandidaten zijn voor deze lijst.

Teruggekeerd
Zo komt Ab van der Wiel uit Noordwijk terug in de lijst. Zijn mini-Manhattan aan het Singelpark, de Meelfabriek, kreeg de nominatie voor architectuur. Nu maar hopen dat de bewoners van deze bijzondere woningen niet te lang in een zandvlakte hoeven te wonen. Quint Menken van Menken Salades is een nieuwkomer. Het bedrijf bouwt een tweede locatie in Sassenheim waardoor een ware salademuur langs de Oosthoutlaan ontstaat. Hij scoorde hoog bij de KBB Awards.  Ook Ab de Bruijn van Van der Valk Hotel Sassenheim is terug. Een paar jaar geleden scoorde hij hoog met zijn verbouwing maar nu verdient hij zijn plek doordat hij werd uitgeroepen tot Beste Leerbedrijf Horeca. Goed bezig met de toekomst dus.  Ook uit Sassenheim komt Stars and Stories, winnaar van de Gouden FD Gazelle in de categorie kleine bedrijven. Het bedrijf van Jeroen den Bok met een groei van vijfhonderd procent in drie jaar houdt zich bezig met online reviews. De 38-jarige Ali Niknam van TransIP uit Leiden komt ook voor het eerst in onze lijst. Dit bedrijf in hosting en domeinnamen heeft door overname van de Italiaanse concurrent Register Group een omzet van 275 miljoen euro. Dat is een mooie prestatie van een bedrijf dat ooit op een zolderkamer is begonnen. Joost Kling van Dutch Good Concepts zit in een heel andere tak van sport. Hij maakt Hollands eten als poffertjes, oliebollen en stroopwafels hip en populair over de hele wereld. Niet gek voor een bedrijf uit Noordwijkerhout. En als we het dan toch over Hollands hebben, voor het eerst hebben we een bollenteler in de lijst. Simon Pennings uit Noordwijkerhout stak zijn nek uit om de uit de hand lopende hordes toeristen in de bollenvelden te beteugelen. In korte tijd kreeg hij gemeentes, andere bedrijven en Keukenhof aan zijn zijde en kwam er een campagne met ‘bollenambassadeurs’ om de toeristen vriendelijk uit de velden te weren. Of Simon nog veel aan zijn werk is toegekomen dit voorjaar is de vraag maar hij stond wel op om de groeiende ergernis van veel bollentelers aan te pakken. De laatste op de lijst is dit jaar weer een boekverkoopster. Vorig jaar was het Nadine Mussert, dit jaar Willemien Wagner. Ook een klein bedrijf dat creatief bezig is om boeken aan de man te brengen. Tot en met een escaperoom à la de Da Vincecode aan toe. Net als Mussert iemand voor wie ondernemen meer dan topsport is. 

Lijst 2019

(het nummer tussen haakjes geeft de positie in de lijst van 2018 aan)

TOP 25 ONDERNEMERS

1   (17) Yvonne van der Hulst, Van der Hulst Bouwbedrijf bv, Lisse.

2   (3) Franco Ongaro, Estec, Noordwijk.

3   (2) Bart Siemerink, directeur Keukenhof, Lisse.

4   (5) Diek Parlevliet, directeur Parlevliet & Van de Plas, Katwijk.

5   (7) Stephan en Marianne Stokkermans, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk.

6   (6) Bram Mol en Charles de Boer, Hotels van Oranje, Noordwijk.

7   (-) Frans Schohaus, directeur Van der Valk Hotel Leiden.

8     (8) Menno Smitsloo, Smitsloo Groep, Oegstgeest.

9   (-) Onno van de Stolpe, Galapagos, Leiden.

10 (10) Harry de Bruin, Theaterhangaar, Katwijk.

11 (20) Machiel van der Schoot, SERA Software, Alphen aan den Rijn

12 (13) Jeroen Maters, Maters & Hermsen, Leiden.

13 (11) Peter Lammertink, Heembouw, Roelofarendsveen.

14 (1) Cor Heemskerk, Heemskerk Fresh & Easy, Rijnsburg.

15 (9) Monique en Jack Veldman, Archeon, Alphen aan den Rijn.

16 (-)  Ab van der Wiel, Van der Wiel Bouw, Noordwijk.

17 (-) Quint Menken, Menken Salades, Sassenheim.

18 (-) Ab de Bruin, Van der Valk Hotel Sassenheim.

19 (-)  Jeroen den Bok, Stars and Stories, Sassenheim.

20 (4) Paul Brandjes, De Raad Bouw, Noordwijk.

21 (-) Ali Niknam, TransIP, Leiden.

22 (24) Jochem Myjer, cabaretier, Leiden.

23 (-) Joost Kling, Dutch Food Concepts, Noordwijkerhout.

24 (-) Simon Pennings, WAM Pennings, Noordwijkerhout.

25 (-) Willemien Wagner, Boekhandel Wagner, Sassenheim.

TOP 25 BESTUURDERS

1   (-)* Edwin van Huis, algemeen directeur Naturalis Biodiversity Center, Leiden.  (*Stond in 2018 als 4e genoteerd in de lijst Ondernemers)

2   (5) Liesbeth Spies, burgemeester Alphen aan den Rijn.

3   (2) Jaap Smit, commissaris van de koning Zuid-Holland.

4   (1) Carel Stolker, rector magnificus universiteit, Leiden.

5   (3) Floor Vermeulen, gedeputeerde Zuid-Holland.

6   (4) Henri Lenferink, burgemeester Leiden.

7   (10) Martijn Bulthuis, directeur Leiden Marketing.

8   (6) Jan Versteegh (i.c.m. Laura van Klink), ex-voorzitter VNO NCW Rijnland.

9   (24) Meta Knol, directeur Museum De Lakenhal, Leiden.

10 (8) Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Zuid-Holland, 

11 (17)  Gerda van den Berg, directeur-bestuurder Woningbouwvereniging De Sleutels, Leiden.

12 (18) Frieke Hurkmans, directeur-bestuurder Pieterskerk Leiden.

13 (-) Jon Hermans-Vloedbeld, waarnemend burgemeester Noordwijk.

14 (9) Paul Dirkse, wethouder Leiden.

15 (15) Onno Zwart, directeur Greenport Ontwikkelingsmaatschappij Bollenstreek.

16 (-) Frans van der Riet, MeerBusiness Hillegom.

17 (-) Michiel Gerritsen, Voorzitter Stichting Belangenbehartiging Greenport Boskoop.

18 (-) Bastiaan de Roo, directeur PLNT, Leiden.

19 (-) Gerard van As, wethouder Alphen aan den Rijn.

20 (-) Fleur Spijker, wethouder Leiden.

21 (20) Nanette Ris, directeur-bestuurder Stadspodia bv Leiden.

22 (22) Erna Kortlang, notaris maar ook voorzitter bv Leiden.

23 (23) Eric Carree, voorzitter Vereniging van OndernemingenAlphen aan den Rijn.

24 (21) Harry Flore, voorzitter Leiden Bio Science Park.

25 (25) Willem Heemskerk, voorzitter Stichting Bloemencorso Bollenstreek.

Geef een reactie