Bijna net zoveel juryleden als Genomineerden: en allemaal oud-gedienden

Het lidmaatschap van de jury van de Sterkste Schakel van Rijnland is geen kleinigheid. Zo’n zestig ondernemers uit de streek wachten met spanning op je komst. Ze bereiden zich voor op alle mogelijke vragen. Juryleden maken onderling uit wat zij doorslaggevend vinden bij ‘klantgerichtheid’. Honderden ondernemers en hun relaties in de streek kijken toe wie zij aanwijzen als ‘overall’ winnaar. Geen wonder dus dat de jaarlijkse voorbereiding op het werk zeer serieus wordt genomen.

Onder de kerstboom van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk kwamen alle juryleden van de Sterkste Schakel 2020 bij elkaar en werden de eerste afspraken gemaakt.

De voorzitter van de jury, Robin Peereboom (winnaar Detailhandel 2010) lastte een plechtig moment in bij de juryvoorbereiding voor 2020. “Ik ga jullie in goed Nederlands om een ‘commitment’ vragen. Iedereen neemt het jurylidmaatschap zeer serieus en dat moeten wij naar elkaar, en naar de Genomineerden uitdragen.” Daarna riep hij – onder brede instemming – de juryleden op om een belofte af te leggen. “Jullie weten zelf hoe belangrijk het is dat genomineerden een eerlijk oordeel krijgen. Wij waren allemaal ooit genomineerd en kunnen ons vaak als de dag van gisteren herinneren hóe spannend wij het jurybezoek vonden.” 

Alle juryleden waren zelf ooit genomineerd
De jury wordt jaarlijks samengesteld uit oud-deelnemers aan de Sterkste Schakel. Harry de Reus, organisator: “Velen doen dat al jaren, omdat ze ooit geraakt waren door het idee achter de Sterkste Schakel. Zij weten heel goed dat het succes van een onderneming voor een belangrijk deel door klantgerichtheid wordt bepaald. Juist door het jurywerk proberen ze dat over te dragen. Er zijn zelfs twee juryleden die al vanaf het begin (red: 17 jaar geleden) in de jury zitten.”

Ruim veertig ondernemers verdeeld in negen teams zullen in de komende maanden op bezoek gaan bij de Genomineerden van 2020. “Het is ieder jaar weer een groot feest om ze dan op het grote Juryberaad hun – bijna altijd – enthousiaste verslagen aan te horen.”

Nieuwe afspraken maken juryberaad ook serieuzer
Voor het vaststellen van de winnaars maakte de jury dit jaar onder leiding van Robin Peereboom ook nieuwe afspraken: “Ieder team bepaalt gezamenlijk de nummer 1, 2 en 3 in zijn eigen sector. Ieder team presenteert dan zíjn nummer één volgens een format dat voor iedereen geldt. Daarna brengen de teams een vast aantal stemmen uit voor het bepalen van de overall winnaar. Daarbij mag een team niet meer op zijn eigen nummer één stemmen.”

Nieuwe, strakke regels die de verkiezing van de Sterkste schakel van Rijnland 2020 nóg serieuze maken. “En eerlijker, hoewel het voor sommige juryleden natuurlijk even wennen is.”

Wáár gaan de nieuwe juryleden op letten?
Kunnen de Genomineerden van tevoren weten wat de juryleden belangrijk vinden? Wij vroegen wat kersverse juryleden waar zij op willen letten. Rob Luttge (overall winnaar 2019) gaat op zoek naar “Hoe ondernemers hun bedrijf groot, gezond en gelukkig maken. Het moet gaan om kwaliteit met oog voor de lange termijn.” Henkjan Klop (winnaar Automotive 2019) wil weten of ondernemers kunnen luisteren: “Je kunt alleen maar ondernemen op basis van de wensen van de klant. Daar moet je dus eerst goed naar kunnen luisteren.” “Ik wil weten hoe ondernemers met hun eigen medewerkers omgaan,” zegt Apo Yilmaz (winnaar Meest maatschappelijk Betrokken Ondernemer 2019), “Een onderneming bestaat uit het hele team. Ik wil zien hoe het totaalplaatje in elkaar zit.”

Jurybelofte

Ik beloof als jurylid van de Sterkste Schakel Verkiezing plechtig het volgende:

Ik zal onpartijdig handelen en de democratische beginselen en procedures respecteren,

Ik ben loyaal ten opzichte van de organisatie van de Sterkste Schakel en het door hen vastgestelde beleid,

Ik zal aanwezig zijn bij het Grote Juryberaad om mijn stem uit te brengen,

Ik zal van de invloed die mij is toevertrouwd geen misbruik maken,

Ik zal zorgvuldig omgaan met informatie,

Ik zal de geloofwaardigheid van de functie niet schaden,

Ik zal het vertrouwen dat de genomineerden en collega juryleden in mij mogen stellen niet 

beschamen,

Ik zal mij een zelfstandig oordeel vormen over de morele juistheid van mijn handelen,

Ik zal mij ook voor het overige als een goed jurylid en volgens de geldende normen op het gebied van integriteit gedragen,

Ik  zal af en toe gezellig een biertje, wijntje of watertje meedrinken,

Dat verklaar en beloof ik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *